Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jovana Živčić Radovanović: Spoznaja šake

U četvrtak 8. novembra u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd na Kosančićevom vencu otvara se samostalna izložba radova autorke Jovane Živčić Radovanović, pod nazivom, "Spoznaja šake".

 



 


Jovana Živčić Radovanović (1988, Kraljevo) završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Doktorske studije upisala je na istom fakultetu 2013. godine. Postavka u Prodajnoj galeriji ,,Beograd” je njena sedma samostalna izložba i deo je istraživačkog projekta ,,Telo i plot - šake” čije je osnovno polazište slikanje identičnih rakursa muške i ženske šake i ruke. Predstavljene u parovima ,one upućuju na prevazilaženje potencijalnih antagonizama muško/ženskog principa, potencijalno integrisanje specifičnosti u celinu ili povratak prvobitnom jedinstvu.





Istraživanja teku u pravcu šake žene-šake muškarca, torzo žene-torzo muškarca, takođe po istom principu zadnje strane tela istih varijanti. Oblici tela posmatranih polova su različiti, što sam kadar prikazane ”slike” jasno kazuje. Maljavost tela je različita, logično, kod oba pola, onako kako je to priroda iskreirala. Koža, boja, skoro da i miris tela može biti dešifrovan misleći na to šta predstavlja ženu ili pandan njoj, muškarca. Zapravo, njeni radovi i jesu svojevrsni autobiografski zapis o spoznaji muškarca i žene. Njenom dioptrijom to je jasno čitljivo, čak poput lupe veoma saznajno, u stalnom otkrivanju i uviđanju različitosti i lepoti muškarca i žene.



Anđelka Bojović, slikarka (iz predgovora kataloga)


 



 


Datum objavljivanja: 06.11.2018.