Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jovana Komnenić

U Donjem holu, alternativnom izlagačkom prostoru Doma kulture „Studentski grad“, biće predstavljen projekat/ instalacija Jovane Komnenić Knjiga snova (NY).

 


Jovana Komnenić diplomirala je slikarstvo na FLU u Beogradu 2005. godine i potom je provela sedam meseci u Nju Jorku, završivši Digital filmmaking kurs na New York Film Academy. Projekat Knjiga snova (NY) se bavi pitanjima emigracije, razlozima koji su ljude nagnali da dođu u Nju Jork, uračunavajući snove kao jednu od startnih pozicija izmeštanja i prateći realne tokove njihovih modifikacija.


Izložba/instalacija obuhvata knjige nastale na osnovu anketiranja stanovnika Nju Jorka, po slučajnom uzorku, na njihovom maternjem jeziku. Ekstenziju ovog istraživanja predstavlja print velikih dimenzija kojim je zabeležen subjektivni pogled na pejzaž Menhetna, iz vremena pre doseljenika, odnosno crtež načinjen od kopija reči pisanih rukom današnjih stanovnika Njujorka. U okviru postavke biće aktivirana i Mašina za snove ili Dreamachine, stroboskopska pulsirajuća naprava koja proizvodi vizuelne stimuluse. Na otvaranju izložbe nastupiće Tussilago, muzička grupa iz Beograda.


 


Datum objavljivanja: 14.05.2008.