Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jovana Janković: Trag sećanja

Izložba “Trag sećanja” Jovane Janković do 15. oktobra 2023. Galerija Doma omladine Beograda

 



 


Izložba „Trag sećanja“ umetnice Jovane Janković kroz seriju skulptura od keramike bavi se istraživanjem i promišljanjem uzajamnog odnosa čoveka i njegovih sećanja. Izložba nas uvodi u intimni prostor autorkinog detinjstva istovremeno otvarajući mogućnost posetiocima za sopstveno putovanje kroz vreme. Jovana Janković nam govori o procesima učenja, sazrevanja i razvijanja, kroz koje se neprestano vraćamo na pojedine stanice naše prošlosti kako bi ih sagledali drugačije svaki put kada zauzmemo novu vremensku i razvojnu poziciju. Ovu postavku možemo poimati i kao potragu za nekim zalutalim ili davno izgubljenim delom sebe, jer smo u detinjstvu najbliži onom izvornom.







Ukoliko pođemo od teorije da čoveka čini skup njegovih sećanja, shvatićemo neprocenjivu važnost istih. Sećanja su konstrukt prošlosti posmatrane iz aktuelnog trenutka i menjaju se kako bi odgovarala našem sadašnjem identitetu. Vršeći selekciju događaja, svesno ili nesvesno biramo šta ćemo zapamtiti, a šta zaboraviti. Projekat ,,Trag sećanja” gradi jednu vrstu portala, prozora kroz koji možemo da vidimo prošlost. Ulaskom u galerijski prostor, podstaknuti smo da se vratimo u detinjstvo. Pred nama su fragmenti nečijeg života, sećanja, emocija. Oni su zaleđeni u jednom određenom trenutku, u izmaglici nekog prethodnog života kojem svedočimo. Da li su ta sećanja naša? Da li možemo da ih promenimo?



Postavka se sastoji od nekoliko zasebnih elemenata koji međusobno korespondiraju u prostoru i zajedno čine celinu. Radi se o prikazu dečjeg igrališta, smeštenog u drugačije okruženje, sa ciljem da rekonstruiše fragmente sećanja. Pred nama su emocije, predstavljene kroz objekte iščašene realnosti koje daju eho života. Taj život percipiramo kao neki prošli ili budući trenutak u kome možemo napraviti promenu. Prikazane depersonalizovane figure, ostale su zamrznute u nekom drugačijem vremenu, u jednom trenutku koji treba osvestiti. Kroz izložbu nas prate porcelanske igračke koje kao da posmatraju svaki naš korak. Između redova postavlja se pitanje: Ko je posmatrač, a ko je posmatran?



Radovi upućuju na to da bilo kom životnom periodu možemo pristupiti kao periodu odrastanja. Tada dobijamo nova saznanja, učimo, prevazilazimo, nadograđujemo se, napredujemo i rastemo u svakom smislu (emotivno, psihički, fizički). Galerijski prostor postaje sigurno mesto, a delastvaraju nostalgičnu atmosferu koja poziva posmatrača da ih doživi, tumači i pronikne na svoj jedinstven način.



Jovana Janković





Jovana Janković rođena je 1992. godine u Beogradu. Osnovne akademske studije završila je 2020. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek keramika. Na istom odseku studirala je jedan semestar na Estonskoj akademiji umetnosti (EKA) u Talinu, 2019. godine. Na Fakultetu primenjenih umetnosti završila je i Master akademske studije 2022. godine, iz oblasti keramičke skulpture.



Izlagala je na mnogim grupnim i organizovala jednu samostalnu izložbu.Učestvovala je na umetničkim festivalima, Likovnoj koloniji u Tršiću 2019. godine, Smotri umetnosti ,,Mermer i zvuci” u Aranđelovcu 2019. godine i Međunarodnoj koloniji umetničke keramike ,,Zlakusa” u Užicu 2023. godine. Redovna je članica ULUPUDS-a od 2023. godine. Dobitnica je nagrada kojedodeljuje umetnički savet ULUPUDS-a na izložbama ,,Kutija 4” i ,,Minijatura 3”.







Galerija Doma omladine Beograda



Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;



nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.


 



Datum objavljivanja: 05.10.2023.