Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jovana Ćika Novaković: Autoportret

U petak 16.decembra 2016. u Galeriji Kulturnog centra „Mladost“ u Futogu (Cara Lazara 42) biće otvorena izložbaJovane Ćike Novaković (Beograd) "Autoportret ili raskid sa poznatim sobom. Otvaranje izložbe je u 18h.


 


Otvaranju izložbe prisustvovaće autorka, a izložbu će otvoriti  član Saveta Galerije Uglješa Colić. U muzičkom delu programa nastupiće plesna grupa SOUL MOTION.


 


Refleksija senke


Potraga za ličnim identitetom je uprkos mišljenju da je to nešto što je podrazumevajuće, dugotrajan i mukotrpan proces. Koliko lični identitet intimno predstavlja konkretnu jedinku, toliko je i refleksija društvenih okolnosti. Umetnik jeste individualac i nezavisni stvaralac, ali je ujedno i deo društva, vremena i sistema kojem neminovno pripada. Jovana Ćika Novaković istražuje širok spektar razlika između načina na koji se predstavljamo radi pozicioniranja u društvenom okruženju i našeg istinitog, autentičnog identiteta. Identitet se ne  piše i ne izgovara  u jednini. Svako od nas u sebi krije malo mnoštvo različitih osoba i osobina. Identitet je ono što nas čini takvima kakvi smo zaista, on određuje ličnost i lik, kao i našu pripadnost i opredeljenost. Istražujući sopstenu prirodu identiteta autorka, kao Herman Hese u knjizi „Stepski vuk“, radi autoportrete kroz koje raskida veze sa „poznatim sobom“ kako bi na taj način otvorila nove strane svoga bića. Kroz ovu svojevrsnu metamorfozu i putovanje kroz sopstvenu dualnu prirodu, autorka nas različitim medijima upućuje na preklapanja svog malog mnoštva.

Uglješa Colć


 



Datum objavljivanja: 14.12.2016.