Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jovana Budošan: Rad bez pokrića

U utorak, 5. decembra 2017. godine u 19.00 časova u Centralnoj galeriji Šok zadruge filozofkinja Silvia Dražić otvoriće izložbu Jovane Budošan pod nazivom „Rad bez pokrića 2.0“ Istu možete pogledati do 16. decembra (od utorka do subote od 12. do 18. časova).

 


Opet „Rad bez pokrića“?

Prvu izložbu pod nazivom „Rad bez pokrića“ realizovala sam krajem 2012. godine u Galeriji „Šok“ u Grčkoškolskoj ulici, odnosno eutanaziranoj „Art klinici“. U okviru nje, izložila sam crteže koji su kao polaznu tačku imali (čistu) umetničku praksu, za koju sam smatrala da nije sebe društveno opravdala. Za naziv uzimam tekst sa jednog od izloženih radova* u kom Vas, kao posmatrača, obaveštavam da ne treba da budete sigurni da je ono što gledate osnovano po bilo čemu, t. j. da Vam ni ja (kao autorka), niti iko drugi (Galerija, obrazovni sistem i dr.), može dati garancije za ono što vidite u tom trenutku.

* „Rad bez pokrića (napomena: gledanjem ovog rada nemate nikakvu garanciju da ste dobro potrošili vaše vreme)“

Zašto „Rad bez pokrića 2.0“?

Radovi koje sada izlažem u Centralnoj galeriji Šok zadruge nastali su u periodu od kraja 2013. do kraja 2017. godine, odnosno tokom mojih trudnoća i porodiljskih osustava. Stičem utisak da su društvene okolnosti slične, pa odlučujem da nastavim svoju umetničku praksu „bez pokrića“.

Jovana Budošan

-

Ovo je još jedna u nizu izložbi autorki i autora okupljenih oko Šok zadruge, a u okviru intenzivnog programa objedinjenog pod nazivom „Završni udarac“.

Izložba je prodajna, a ulaz slobodan.


 


Jovana Budošan



Rođena 1980. godine (Novi Sad, SAP Vojvodina, SR Srbija, SFR Jugoslavija). Nakon završenih studija Grafičkih komunikacija 2004. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pridružuje se utopističkom projektu „Art klinika“ – Multimedijalnog centra „Led art“, čiju ideju podržava i danas u formi zadrugarstva. U međuvremenu oblikuje grafički matrerijal programa i projekata - radi kao nezavisna grafička dizajnerka. Dobitnica je nagrade „Grifon“ za najbolji grafički dizajn u 2011/2012. Poslednjih nekoliko godina je stalno zaposlena kao grafička dizajnerka na RTV-u. Svoj rad van radnog vremena upražnjava skoro svakodnevno po nazivom „Rad bez pokrića“. Urednica je programa Šok zadruge. Trenutno živi i radi – iako sam rad ne sagledava kao nešto odvojeno od života (Novi Sad, AP Vojvodina, Republika Srbija).



jovana.budosan@gmail.com

http://malijova.tumblr.com/


 


Datum objavljivanja: 01.12.2017.