Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jovana Branković: Read me

U utorak10. marta u 19h u Foajeu Kulturnog centra Pančeva, otvara se samostalna izložba radova autorke Jovane Branković, pod nazivom, "Read me". Izložba traje do 17. marta, 2015. godine.

 



 


"Napraviti biblioteku u kući znači podariti joj dušu" Ciceron



Reč autorke:



Izložba ‘’Read me’’ predstavlja sudar vremena sa prolaznošću, slikarstva sa književnošću, kako pravih tako i izmenjenih slika realnosti. Knjige kao i svako biće ili predmet, imaju svoj životni vek. One ne samo što se suočavaju sa starošću, trošnošću i propadanjem, već su ugrožene najviše od strane elektronskog pisma koje kao nekakva neizlečiva bolest nagriza nase najstarije duhovne prijatelje-knjige. Pokušala sam da im ‘’kupim’’ malo vremena i da ih sačuvam od nestajanja. Sve one knjige koje drugi više nisu želeli ,čije su stranice i reči izgubljene u vremenu,odlučila sam da zadržim,da im ponovo udahnem život i vratim ih, možda ne na police,ali svakako na zidove toplih domova. Čitajući poteze i boje putujemo u neka davna i drugačija vremena u kojima su nasi junaci-pisci i umetnici vodili borbe sa ljubavlju i mržnjom, istinom sa lažima i nadanjima sa strepnjom.  Pokusala sam da sadržaje i suštinu njihovih priča oslikam i da inspirisem posmatrače da proniknu u misteriju i lepotu koja je skrivena iza njenih korica.

Jovana Branković

 



Jovana Branković rođena je 1989. godine u Beogradu. Osnovne studije na Fakultetu likovnih umetnosti, odsek slikarstvo, završila je 2011.godine, a 2013. godine i  master studije na istoimenom fakultetu u klasi profesora Anđelke Bojović. Od 2014. član je ULUS-a. Izlagala je na jednoj samostalnoj i na mogobrojnim grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu.



 


Datum objavljivanja: 09.03.2015.