Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jovan Turčinović: Iza

U okviru projekta „Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“ u novom prostoru Grafičkog kolektiva, ulica Dragoslava Jovanovića 11, predstavlja se Jovan Turčinović ambijentalnom postavkom „Iza“. 15, - 19, decembar, 2020.godine.


 


Radovi Jovana Turčinovića, u generacijskom kodu koji svedoči o vremenu odrastanja, otkrivanju personalnih kreativnih potencijala i izbora profesionalnog usmerenja, kadriraju fragmente javnog ambijenta koji izvorno deluje u sferi nereprezentativnog i subkulturnog. Istražujući relaciju nade i njenog uticaja na percepciju/projekciju realnosti, autor postupkom estetizovanja i uvođenja u novi kontekst otkriva vizuelna obeležja, likovne vrednosti i slojevita značenja ovih sirovih prostora. Erozije i oštećenja zidnih površina i keramičkih pločica, tragovi vandalizma i/ili ulične umetnosti i drugi naglašeno likovni i komunikativni elementi ovih vizuelnih uzoraka deluju poput slojeva društvenog palimpsesta.



„Izlaganjem instalacija demoliranih keramičkih pločica i predstavljanjem grafita u galeriji, kao umetnik, osvrćem se na period koji me je do same umetnosti i doveo. Naglašavam njegovu bitnost i svoju nostalgičnost time što stvarima koje nisu prihvatljive dajem ulogu umetničkog dela. Koristim priliku da ga ’obnovim’ i da nesvesni korak ka umetnosti predstavim kao samu umetnost.

Jureći uzbuđenje u umetničkom stvaranju koje je približno izradi grafita na ulici održavam svoj tempo, izraz i dajem sebi potpunu slobodu u umetnosti – čiji je rezultat intrigantnost i provokacija u mojim delima.” iz teksta Jovana Turčinovića



Jovan Turčinović (1998. Beograd) diplomirao grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti, Beograd, gde pohađa i master studije u klasi prof. Aleksandra Mladenovića. Priredio dve samostalne izložbe u Beogradu (KC Grad, 2017; Galerija Petak, 2020.) i izlagao na više grupnih izložbi (ULUS, Grafički kolektiv, Kvaka 22, Festival Dev9t, Galerija FLU). Učestvovao u projektima izvođenja/obnove murala u javnom prostoru: Fakultet muzičkih umetnosti, Beograd, 2017; restauracija prvog murala u Beogradu u saradnji sa Galerijom New Moment i Shopping centrum Rajićeva, 2018; mural za Prvi Student Fest, Beograd 2020. Dobitnik nagrade Fakulteta likovnih umetnosti, Beograd, za crtež 2018. godine.   



Izložba je 14. segment pop up projekta sa idejom da se u međuvremenu - između stanja derutnog prostora i buduće galerije Grafičkog kolektiva – stvara nova energija koja kreativno revitalizacije i sam prostor. U isto vreme se in situ susreću autentičnost mesta i autentičnost autorskog koncepta ostvarujući otvorenu dijalošku formu.

Kontakt: jovanturcinovic@gmail.com


 


 



Datum objavljivanja: 15.12.2020.