Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jovan Matić: Život- Ne život (Life in Vain- Life in Pain)

Izložba skulptura od keramike pod nazivom Život- Ne život (Life in Vain- Life in Pain) autora Jovana Matića, otvara se u četvrtak 18. marta od 18 do 21 sat u galeriji X VITAMIN, na Studentskom trgu 11 u Beogradu.


 


Radovi nastali u toku ove i prethodne godine, predstavljaju umetnikova promišljanja na temu estetizacije kulture upotrebe životinja u današnjem društvu. Odabirom keramike kao materijala i postupkom finog oblikovanja, autor postavlja pitanje o upotrebi životinjskih i prirodnih resursa u savremenom društvu i potrage za humanijom alternativom. Radovi vedrih boja raspoređenih u šarene celine skoro da automatski oraspolože posmatrača. Dok se ne aktivira kritički aparat pomislimo kako su radovi šarmantni, neodoljivi, slatki. Veoma brzo se uveravamo da smo na neki način prevareni i da radovi prikazuju kože životinja, njihove glave u trofejima, delove tela. Zavodljivo šarenilo boja i kompozicijska promišljenost skreću nam pažnju sa objekta prikazivanja na način prikazivanja, na likovnu igru, zaključuje istoričarka umetnosti Ana Simona Zelenović.

 

Izložba će biti otvorena do 1. aprila u toku radnog vremena galerije, od utorka do petka, od 14 do 20 časova. U prostoru galerije je obavezno pridžavanje propisanih mera zaštite od infekcije virusa kovid-19.



NAPOMENA: Vreme može biti promenjeno u slučaju donošenja mera koje bi uzrokovale izmenu radnog vremena galerije. Obaveštenje će biti postavnjeno na fejsbuk stranici, instagramu i sajtu galerje.



Jovan Matić rođen je 1996. godine u Beogradu gde takođe završava osnovne i master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek keramika. Izlagao je samostalno i na grupnim izložbama u Beogradu, Belgiji i Turskoj. U pethodnoj godini primljen je na postdiplomske studije na Institutu Ishoken u Japanu. Njegovi raovi nalaze se u brojnim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.



 


 


Datum objavljivanja: 15.03.2021.