Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jovan Dostanić: Red i rad u metalu

Izložba skulptura Jovana Dostanića, vajara mlađe generacije, pod nazivom „Red i rad u metalu“, biće svečano otvorena u četvrtak 26. avgusta u 19. časova u Galeriji `73 (Požeška 83 a). Izložba će tarajti do 7. septembra.


 


U smislu specifične tehnologije skulptorskog izraza, kroz doktorski umetnički projekat Dostanić predstavlja industrijski materijal u kome radi i širok dijapazon njegovih mogućnosti kada su u pitanju vrste obrade i načini njegove upotrebe u umetničkom radu. Korišćenjem jednostavnih fabrički proizvedenih metalnih profila i ploča ili nađenih delova, Dostanić pravi odabir i obrađuje određene elemente kojima daje nov, umetnički kontekst. Principi redukcije elemenata do apstraktne forme za cilj imaju postizanje balansa između sopstvene pojave i prostora izvan nje. Forma više ne predstavlja nejasnu, gradivnu, industrijsku zamisao oblika, već je jasna, realna prisutnost čiste geometrizovane forme kojoj je data likovna svrha.


Jovan Dostanić (1992. Beograd) je doktorand vajarskog odseka Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, gde je 2014. završio osnovne studije, a 2016. master studije Vajarstva. Priredio je pet samostalnih izložbi, a učestvovao je na više desetina grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada Fakulteta likovnih umetnosti za uspehe tokom studija, a školske 2016/2017. bio je angažovan za rad na Fakultetu kao student demonstrator na predmetu Vajarske tehnologije i Skulptura u metalu. Aktivno sarađuje i asistira u nekoliko vajarskih ateljea, na brojnim privatnim i javnim projektima u zemlji.


 


 



Datum objavljivanja: 25.08.2021.