Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jovan Dostanić: Geometrija metalurgija

U ponedeljak, 30. januara u 19h u Galeriji FLU, otvara se samostalna izložba radova autora Jovana Dostanića, pod nazivom, "Gemetrija metalurgija". Izložba traje do 10. februara, 2017. godine.

 



 


Seriju pod nazivom "Geometrija metalurgija" čine radovi bazirani na proučavanju geometrije i načina na koji se artikuliše u prostoru. Uspostavljanje vizuelne ravnoteže elemenata, od kojih se gradi umetničko delo, predstavlja osnovni princip kojim se rukovodim u komponovanju celine. Na taj način pokušavam da postignem uravnoteženu kompoziciju, koja se apstraktnim radovima uspostavlja kao estetska vrednost koja proizilazi iz rasporeda oblika, linija i površina.

Radovi iz ove serije izvedeni su u metalu, uz primenu brušenja, sečenja, varenja i bruniranja kojim izlažem površine, zajedno sa korozivnim supstancama, kiselinama i bojama. Načinom primene ovih tehnoloških postupaka, koji afirmišu ravnu površinu kao osnovni konstitutivni element kojim se konstituišu geometrijska tela, napušta se tradicionalno shvatanje skulpture koje se obično vezuje za modelaciju kojom se gradi figurativna skulptura. Na ovim metalnim reljefima prikazano je izlaženje u prostor probijanjem površine geometrijskim oblikom.

Osnovni problemi koji su razmatrani u okviru komponovanja/formiranja skulptura objedinjenih pod nazivom "Geometrija metalurgija" podrazumevaju probijanje dvodimenzionalnih površina sa trodimenzionalnim geometrijskim oblicima kako bi se kroz njihovu "komunikaciju" uspostavio kompozicioni sklad. Takođe, ovi radovi, ispituju odnose čistih boja metala sa površinama izloženim različitim načinima nagrizanja materijala. Potreba za simplifikacijom i uvođenjem matematičkih struktura prisutna je u svim predstavljenim radovima koji čine tri segmenta postavke: seriju reljefnih elemenata, prostornih minijatura i reljefa velikog formata.


 


 





 


Datum objavljivanja: 27.01.2017.