Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jovan Babić: Obične stvari

U utorak, 22. januara u 19. sati u Maloj galeriji ULUPUDS-a, Uzun Mirkova 12., otvara se samostalna izložba skulptura autora Jovana Babića, pod nazivom, "Obične stvari".


 


Instalacija “OBIČNE STVARI” predstavlja deo procesa stvaranja virtuelne prodavnice predmeta (skulptura) od tikve pod nazivom “TIKVARNICA”. Sam proces je započet pokušajima da se egzistencionalni krug vajara zatvori i oslobodi zavisnosti od tuđih interesa uzgajanjem sopstvenih materijala u vidu drevne, iznova otkrivane biljke - Tikve.

Portret modernog čoveka uoblilčen je predmetima koji ga svakodnevno okružuju, privlače i definišu. Materija, otrgnuta iz prirodnog konteksta se, u imaginarnom svetu običnih stvari, vraća svom izvoru i pruža posmatraču mogučnost da na trenutak sagleda sebe i civilizaciju iz neobičnog ugla i oseti svu složenost i lepotu sušenog ploda tikve koji u sebi objedinjuje graditeljsku virtuoznost prirode, kupolu i ključ svih formi.Lagana sfera vekovima korišćena kao muzički instrument, posuda, plovak i deo odeće, govori nemuštim jezikom materije, one iste koja nas mami kad dodirujemo monitor telefona. 

 

Tikva – Lat. Lagenaria – Eng. Gourd -  Calabash – Natega - Vrg – Lejka ... Poznata je vekovima na svim kontinentima. Genetska istrazivanja arheoloških nalaza posuda od tikve doprinose pokusajima da se dokaze teorija o prelasku Američkih starosedeoca iz Azije pre vise od 10 000 godina. Zanimljiv je skoriji nalaz u Lisičijem Hramu u Peruu gde su pronađeni kontejneri od tikve s tragovima hrane stari više hiljada godina. Kod nas se koristila za izvlačenje rakije i vina iz bureta (natega) , kao čutura (tikva), kao kutlača za zahvatanje vode(vrg),  duvački muzički instrument( lejka)...





“TIKVARNICA” na grupnim izložbama :



2012.    “3D ART”  MALA GALERIJA ULUPUDS-a, BEOGRAD

2012.    “ČUVARKUĆA” MALA GALERIJA ULUPUDS-a, BEOGRAD

2012.     PLAKETA  44.MAJSKE IZLOŽBE “U ŠKRIPCU”, MUZEJ PRIMENJENE UMETNOSTI,

              BEOGRAD



Jovan Babić je rođen u Beogradu 1966. godine.Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi  profesora Milije Glišića. Član ULUPUDS-a.


 



Datum objavljivanja: 22.01.2013.