Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Joškin Šiljan & Bratislav Stanković: Dragosti

U petak 24. decembra u 19:00 časova u galeriji KVART BW, Bulevar Vudroa Vilsona 12, TC Galerija, biće otvorena izložba slika “Dragosti”.

 



 


Novogodišnjom izložbom “Dragosti” umetnička inicijativa KVART BW zajedno sa Galerijom ŠTAB, predstaviće beogradskoj publici seriju slika jednog od najistaknutijih umetnika naše umetničke scene Joškina Šiljana i njegovog specijalnog gosta leskovačkog umetnika Bratislava Stankovića. Izložba “Dragosti” biće otvorena za sve posetioce do 14.01.2022. godine. Radno vreme galerije je svakog dana od 11 do 21h.



 



Prema rečima istoričarke umetnosti, Ana Kršljanin, izložba „Dragosti“ nastaje kao još jedna lucidna Šiljanova kovanica rođena od reči „drag gost“. „Dragosti“ predstavljaju toplu dobrodošlicu specijalnom gostu Šiljanove izložbe, leskovačkom umetniku Bratislavu Stankoviću. Ono što spaja ova dva autora osim južnjačkog kraja i vedrog duha, čistog i iskrenog likovnog izraza jeste autentičan vizuelni jezik čija je glavna karakteristika sloboda.



„Dok Šiljan radi u punom zamahu, nezaustavljive kreativne produkcije, koja se u velikoj meri oslanja na automatizam, trenutak i svesno neznanje onoga što će stvoriti, kako u pogledu crteža, tako i u pogledu automatizovane jezičke fraze, Bratislav stvara promišljenije i minucioznije. On prvobitno stvara krupnije i nezgrapnije likovne forme potpuno ekspresivne i sirove u izrazu.Pozniji radovi ostaju u okvirima minijature sa naglašenom karakterizacijom protagonista, a umetniku inspirsaciju budi London, blago anarhoidna estetika pank i rok supkultura, prepoznatljiv crveni dabldeker i šarmantni haos stvoren spajanjem nespojivih. Izložba „Dragosti“ predstavlja otelotvorenje nepresušne kreativnosti, duhovitosti i „drskosti“ autora u intenciji ka slobodi i nesputanosti duha koja nam je podarena u prednovogodišnjoj groznici.“  (Iz teksta za katalog, istoričarka umetnosti Ana Kršljanin)



Bratislav Stanković rođen je 10. marta 1964. godine u Leskovcu. Završio je Umetničku školu, član je i jedan od osnivača likovne grupe Hod-hodi (ex-Most), učesnik je mnogobrojnih kolektivnih izložbi i dobitnik je ovogodišnje treće nagrade za sliku “Thank you, driver, for getting me here (Too much, Magic Bus)”.



Joškin Šiljan je jedan od najpoznatijih savremenih umetnika sa ovih prostora. Učesnik je velikog broja samostalnih i grupnih izložbi, umetničkih kolonija i rezidencijalnih programa u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi nalaze se u mnogim muzejskim i privatnim kolekcijama. Dobitnik je više značajnih nagrada među kojima su: Zlatna paleta – nagrada za slikarstvo na prolećnoj izložbi ULUS-a (2006), Velika nagrada - 14. Bijenale naivne i marginalne umetnosti (2009), Glavna nagrada za slikarstvo na papiru OSTEN (2016), Zlatni OSTEN za crtež (2018).



 


 


Datum objavljivanja: 22.12.2021.