Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Joan Alvado: Kubanski muslimani, tropska vera

Joan Alvado – Kubanski muslimani, tropska vera/Cuban Muslims, Tropical Faith
4 – 16. april, otvaranje u 19h, galerija Про3ор


 


Istraživajući jednu od najjedinstvenijih religija širom sveta, stvara se inovativan pristup Kubi i islamu. Cilj je razbijanje vizuelnog stereotipa, istraživanje problema kao što su identitet, vera i tradicija.



 



’’Kuba je jedna od poslednjih zemalja u koju je islamska vera kročila. Iako je još uvek nepoznato, broj kubanskih muslimana u proteklih par godina raste. Ovaj rast je jako povezan sa trenutnim promenama na Kubi, koje podrazumevaju veću religijsku toleranciju.



Sa trenutnom populacijom od svega 3.000, kubanski muslimani su naseljeni u nekoliko okruga Havane, ali takođe i širom drugih okruga, kao što su Kamagvej, Santiago, ili Varadero.



Zašto je muslimanska zajednica rođena usred socijalističkih Karipskih ostrva?



„Kubanski muslimani” je projekat koji ne nastoji da ponudi konkretne odgovore, već želi da ponudi trag razmišljanja. Istraživajući jednu od najjedinstvenijih religija širom sveta, stvara se inovativan pristup Kubi i islamu. Cilj je razbijanje vizuelnog stereotipa, istraživanje problema kao što su identitet, vera i tradicija.’’



Ova izložba realizovana je u saradnji Instituto Cervantes de Belgrado, Pro3or i festivala Belgrade Photo Month i veliku podršku Acción Cultural Española, AC/E kroz PICE program za međunarodnu promociju španske kulture putem mobilizacije umetnika.


 



 


Datum objavljivanja: 01.04.2019.