Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jelena Vladušić: Pejzaži iz stomaka

U ponedeljak, 12. juna, u 20 časova, u Galeriji SULUV, biće otvorena izložba Jelene Vladušić pod nazivom Pejzaži iz stomaka. Izložba će trajati do 23. juna 2023. godine.

 



 


Rad Pejzaži iz stomaka su beleške koje su započete u posebno osetljivom periodu života vezanom za pripreme za majčinstvo, za rađanje novog života. Projekat je iniciran kao potraga za mestom, koja dovodi do otkrića da se može biti i postati mesto samo. Nova životna uloga je i uslov novog pogleda. Ta promena perspektive je prekretnica i može se posmatrati kao neka nulta tačka sa jednom potragom koja joj prethodi i zadržavanjem na jednom intimnom mestu, otelotvorenom u malom parčetu šume pored Tise.



Pejzaž kao ogledalo.

Pejzaž kao Tisin pogled.

Pejzaž kao dvostruki pogled.

Pejzaž kao utočište.

Pejzaž kao dvostruko utočište.



Rad Pejzaži iz stomaka, rezultat je gore pomenutog procesa koji i dalje traje. Počinje da nastaje tokom 2020, kao beg od pritiska nametnutog spolja (društveno-političkim dešavanjima), a potom se pretvara u mesto kontemplacije, rasta i rađanja. U širem kontekstu, postavka pokreće na preispitivanje odnosa prema prirodi i prirode u nama. Ukazuje na snagu ali i na fargilnost iste.

Postavka je višemedijska, uključuje fotografije, zvučne zapise (šume).





JELENA VLADUŠIĆ

Rođena 1984. godine u Novom Sadu. Završila je osnovne i master studije fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Odbranila je doktorski rad 2017. godine na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, studijska oblast – višemedijska umetnost. Izlagački je aktivna od 2005. godine i svoje radove je predstavila na sedam samostalnih izložbi i učestvovala na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Među priznanjima koje je dobila je i nagrada na Bijenalu mladih umetnika Evrope i Mediterana (BJCEM 2009) od strane AIR Krems. Od 2010. Zaposlena je na Fakultetu tehničkih nauka gde učestvuje u realizaciji nastave na Departmanu za grafičko inženjerstvo i dizajn.

Ona koristi fotografiju kao svoje glavno sredstvo istraživanja različitih psiholoških, socijalnih i političkih prostora


 



Datum objavljivanja: 08.06.2023.