Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jelena Trajković: Vrtlog, život, igra – pokretne slike – pogled unazad

U četvrtak 1. marta u 19 časova otvara se izložbaVrtlog, život, igra – pokretne slike – pogled unazadJelene Trajković, 1 – 19. mart 2018.

 


Jelena Trajković će se publici po prvi predstaviti u Prodajnog galeriji „Beograd“  i ovom prilikom izlоžiti  najnoviju seriju radova objedinjenih pod nazivom  izložbe Vrtlog, život, igra – pokretne slike – pogled unazad. Beogradska publika će moći da vidi oprostorene slike, kompoziciju  izvedenu u kombinovanoj tehnici (drvo, polikarbonatne folije, digitalna štampa). Ovu kompoziiju sačinjava 11 slika velikog formata čija postavka na galerijske zidove uz sadejstvo svetlosti izgrađuje jedinstvenu celinu otvorene spirale.

Uz ovu celinu biće izloženo i 20 crteža na paus papiru koji predstavljaju pripremu za izvođenje velike kompozicije. Iz  ovih radova manjeg formata sagledava se  put ideje Jelene Trajković, od začetka do krajnje izvedbe.

Plesni pokret od početka moderne do danas je inspiracija Jelene Trajković. Razrađujući  motiv pokreta ženske figure stavlja akcenat na liniju, dok dupliranom senkom naglašava dinamiku kompozicije.



“Figura se multiplikuje, menja boju, kao da prolazi kroz prizmu, i ponavljanjem (kadriranjem sekvenci) simulira pokret, isti onaj  koji je stvorio film, novi medij s kraja 19. i početka 20. veka. Blizak ovom likovnom razmišljanju je rad američkog umetnika Brusa Najmana (Bruce Nauman) koji svoj neonski figurativni prikaz svetlosnom manipulacijom “oživljava”, raznobojne konture figura uvodi u međusobne odnose, simulira radnju. Jelena Trajković sugeriše poruku, njen pokret stupa u prostor iz spiralnog okvira koji se obznanjuje kao pismo iz pradavnog svitka. Atmosfera koju stvara ovaj prikaz u galerijskom prostoru, odiše svežinom  kao lepa, jednostavna misao za koju se ne zna odakle je došla i sada je tu, u svoj svojoj jasnoći. Ovako sačinjena konstrukcija gotovo potpuno uslovljava kompoziciju rada Jelene Trajković, ispoljenu crtežima pokreta. Suptilna forma baletskog igrača, kao ispoljena lepota, izlazak u prostor, ulazak u život, početak igre.”

Iz teksta kataloga: Dragica Vuković, istoričar umetnosti




Jelena Trajković (1980, Kraljevo) diplomirala je na Odseku slikarstva na FLU u Beogradu, u klasi profesora Čedomira Vasića, 2004, a magistrirala kod istog profesora, 2009. Na istom fakultetu 2015. odbranila doktorski umetnički rad (Dekonstrukcija osećaja tragizma savremenog čoveka- ambijentalna postavka) mentor. profesor Radomir Knežević. Član je ULUS-a od 2005. godine.  Na FU u Nišu, angažovana je za predmet crtanje i slikanje, od 2012. U okviru usavršavanja, značajan je rezidencionalni boravak u Cite Internationale des Arts, Pariz, 2011. Priredila je 30 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala na više od 150 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u radu mnogobrojnih likovnih kolonija, radionica, seminara i tribina u zemlji i inostranstvu.  Dobitnik je više nagrada iz oblasti vizuelnog stvaralaštva: Godišnja nagrada likovne galerije Zadužbine Ilije M. Kolarca za 2008/2009. god; Otkupna nagrada Niš Art Fondacije, Izložba mladih 2009; od 2004. do 2006. stipendista za talente Republičkog fonda za razvoj naučnog i umetničkog podmlataka; Nagrada za mladog perspektivnog umetnika na 8. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature Gornji Milanovac, koju je dodelio grad Mušljen-Norveška 2005; I nagrada za slikarstvo Doma kulture na VIII likovnom salonu mladih - Novi Pazar, 2005; Stipendija Kraljevine Norveške 2004. Student generacije FLU Beograd za školski 2003/2004.) Živi i radi u Nišu i Beogradu. Njeni radovi su u zbirkama pojedinih galerija, kulturnih institucija i privatnih kolekcija.


 


Datum objavljivanja: 01.03.2018.