Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jelena Trajković

Samostalna izložba crteža-objekata Jelene Trajković održaće se od 11. do 24.marta 2008. godine. u Maloj Galeriji ULUPUDS-a, Uzun Mirkova 2, Beograd.
Otvaranje izložbe je u utorak, 11. III 2008. godine u 19 sati.


 


"Cilj izložbe je da crtežima-objektima i slikama predstavim  svoje viđenje društva u kojem živim i radim. Smatram da je slika kao mediji odraz i ogledalo stvarnosti koja nas okružuje i da je neograničeno sredstvo preko koga se može uticati na svet oko sebe i u sebi. Moji radovi  govore o savremenom, postindustrijskom, informatičkom društvu u kome se čovek oseća izolovano, odbačeno sa osećajem da ima sve i nema ništa. Dovodeći u kontakt trodimenzionalni prostor kompjuterskih igrica i čoveka samog  prikazanog analitičkim studioznim crtežom nagog ljudskog tela/ figure, ljudskog skeleta, biblijskih motive Adama i Eve težim da izazovem efekat svesti o problemima koje nam dolaze sa prebrzim tehnološkim razvojem. Savremene teme o degradaciji čoveka, njegovom otuđenju, konfuziji licnih i kolektivnih identiteta, depresiji, samoći nalaze mesto u mojim radovima. Vrtoglavi razvoj koji nismo spremni da pratimo zbog dugogodišnjih patnji, ratova, izolacija i političko-ekonomske nestabilnosti prouzrokovao je nove probleme i nova pitanja o čemu moje slike govore, provociraju i izazivaju na reakcije.


Cilj mi je da podstaknem posmatraca da razmisli, preuzme odgovornost, inicijativu, osmisli strategiju i na kraju dela u pravcu harmonizacije života i sinhronizovanja tradicionalnog u nama i modernog oko nas. Savremeni problem društva želim da predstavim na tradicionalan način kroz analititički studiozan crtež, olovkom, uljanim pastelima, četkom na novim savremenim materijalima, primenom nove tehnologije (kolaž od klasičnog crteža olovkom, uljanim pastelom, četkom na kliritu, pur pena, juviduru, foliji, staklu, platnu, papiru tehnikom digitalne štampe i tehnikom street-atr sa auto lakovima)



Projekat pod nazivom “Upotreba čoveka” sastoji se iz tri celine, segmenta koji će biti predstavljeni publici u tri različite galerije koje se nalaze na različitim lokacijama i opštinama Beograda (Mala galerija ULUPUD-sa, Uzun Mirkova, BLOK Galleriy N.Beograd i Galerija Fakulteta likovnih umetnosti, Knez Mihajlova). Izlagački koncept ima za cilj  da posmatrača uputi u proces stvaranja počev od ideje, preko traganja za vizuelnom simbolikom kao i njenim konacnim uoblicavanjem, zatim traganjem I odabirom tehnika i matreijala pa sve do konacne relizacije u vidu objekta i slike. Cilj je da se publika informiše o mogućnosti predstavljanja istog problema/teme pomoću različitih vizuelnih simbola i tehnika. Posmatrač će imati prilike da sagleda uticaj galerijskog prostora kao i stalne publike koji dati prostor posećuje na konačnu percepciju rada. Ovaj način rada omogućava publici da I sama učestvuje u procesu realizacije kao i mogućnost prisustvovanja različitim fazama stvaranja koje imaju za cilj konačnu uobličenu ideju, sliku."  Jelena Trajković


 



Datum objavljivanja: 07.03.2008.