Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jelena Tišma

Izložba Jelene Tišme Nepodnošljiva lakoća nestajanja, kombinovana tehnika na papiru biće otvorena do 8. maja, u MP_ art cafe galeriji u Novom Sadu.


 

 


U stalnom nastojanju da se ovozemaljski život oplemeni u društvu  koje se svom snagom trudi da načini korenit preokert, odnos izmedju umetnosti i života ostaje trajni predmet istraživanja umetnika. U traganju za sopstvenim izrazom, u sudaru dveju tradicija, Srednjeg i Novog doba, izdiže se zid kao  motiv  u začaranoj igri stvarnosti i imaginacije, strukture i legende kroz umetnički jezik koji namerno kopa po podsvesti i teži ka višeznačnosti.Opusteli bedemi tvrdjave kao  usamljenog diva, vekovnog svedoka prolaznosti, razotkrivaju ranjivost povlašćenog mesta komunikacije izmedju duše i apsolutnog, ostavljajući otvoren put prihvatanju nebeskih uticaja. Zidine i fasade srednjevekovnih gradjevina kroz asocijaciju ličnog, apstrahovanog, likovnog izraza korespondiraju sa udaljenom, otudjenom oporukom istorije, ukazujući na iracionalnost našeg vremena i njenu spoznaju.

Crteži-slike iz ciklusa Nepodnošljiva lakoća nestajanja nastali su u periodu od 2004. do 2008. godine, radjeni su kombinovanom tehnikom na papiru. Format 70x100.





Jelena Tišma rođena 1. aprila 1962. godine u Novom Sadu, gde je i diplomirala na Akademiji umetnosti, odsek grafika. Učestvovala na vise od pedeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i samostalno izlagala u Zrenjaninu, Kikindi i Sokobanji. Član ULUS-a i SULUV-a. Živi u Novom Sadu i radi kao likovni pedagog u osnovnoj školi u Sremskoj Kamenici.


 



Datum objavljivanja: 18.04.2008.