Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jelena Pantelić: Od mrvica se ne pravi torta

Zadovoljstvo nam je da vas 24. avgusta 2023. godine sa počekom od 18h pozovemo na otvaranje izložbe Od mrvica se ne pravi torta, umetnice Jelene Pantelić. Galerija Novembar, Kursulina 22. Beograd


 


Galerija Novembar ima čast da publici tokom avgusta i septembra predstavi umetničku praksu ove umetnice, u čijem fokusu su autobiografski narativi oblikovani kroz svakodnene interakcije sa predmetima iz svakodnevne upotrebe. Kako se u katalogu izložbe navod:



Centralna tema izložbe relacija je između uzroka i posledice, smrti oca i samoaktualizacije. Prvo je viđeno kao brutalna i neizbežna demonstracija sile prirode, ultimativna nužnost, konkluzija svakog htenja i delanja. Ipak, odigravanje umiranja, tog poslednjeg čina u teatru postojanja, drama je apsurda bez katarze. Sa ovom temom su se u koštac hvatali stvaraoci od Sofokla i Šekspira do Džordžije O’Kif, Trejsi Emin i Kiki Smit. Ona je omniprisutna, nesavladiva i zauvek iznova aktuelna jer u epicentru svih strahova stoji činjenica da živimo samo jednom i da se na smrt nikada nećemo navići.



Dobrodošli/e na samostalnu izložbu Jelene Pantelić, koja će u galeriji Novembar trajati od 24. avgusta do 01. oktobra 2023. Posetioci i posetiteljke izložbu mogu videti svakog radnog dana sem ponedeljka od 12-20h, subotom od 10-18h i nedeljom od 10-14h, na adresi Kursulina 22.



Jelena Pantelić (1992, Beograd) završila je osnovne i master akademske studije na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2019. godine. Živi i radi u Beogradu. U okviru master programa, kao stipendistkinja francuske vlade, provela je semestar u Nacionalnoj školi lepih umetnosti (École des Beaux-Arts) u Parizu. Dobitnica je nagrade „Sreten Stojanović” za dostignuće u skulpturi 2018. godine. U fokusu njene umetničke prakse jesu autobiografski narativi, oblikovani kroz svakodnevne interakcije i kroz odnos s predmetima za svakodnevnu upotrebu. Njena praksa podrazumeva opsesivnu i disciplinovanu metodologiju, čiji su rezultati fetišizovani objekti, odnosno procesi.


 


 



Datum objavljivanja: 22.08.2023.