Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jelena Merkur: Beton

U četvrtak 24. novembra u 19 časova otvara se izložba radova autorke Jelene Merkur pod nazivom, "Beton". 24. novembar – 12. decembar 2022. Prodajna galerija Beograd, Kosančićev venac

 



 


Jelena Merkur (1969) diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku Slikarstvo. Doktorirala je 2014. na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu. Realizovala je dvadesetdve samostalne izložbe i učestvovala na brojnim grupnim izložbama. Dobitnica je više nagrada za stvaralaštvo u oblasti slikarstva. Radila je kao asistent na Akademiji likovnih umetnosti i Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a i od 2008. u statusu samostalnog umetnika.

Slike iz ciklusa „Beton“ u formalnom smislu evociraju konstruktivističke strukture iz vremena istorijskih avangardi. Prema zamisli autorke, ovi radovi u prostoru formiraju serije diptiha u kojima se, kako navodi, prepliću tri inspiracije ovim pojmom -  kao fenomenom „rudimentarne“ materije; ,,psihološke“ materije, u kontekstu iskustva življenja i percepcije (De Kirikovo metafizičko slikarstvo); ili „filozofske“ asocijacije i projekcije priželjkivane utopije (Bauhausa u prvom redu).

.



U radovima Jelene Merkur ta potraga od božanskog prvobitnog impulsa do krajnjeg cilja vodi preko crteža, kome je rad autorke itekako naklonjen. Jelenin disegno nas uvodi u potpuno novu dimenziju u kojoj je odsustvo čoveka apsolutno. Univerzum gde uzroci i posledice ne postoje, u kom postoji samo posmatrač i nova stvarnost. Hipnotički uvučen u novu pojavnu stvarnost, posmatrač je usamljeni pojedinac koji se kreće kroz imaginarnu arhitekturu. Stvarnost u kojoj je maternji jezik geometrijska apstrakcija, koji počiva na ravnoteži, proporcijama i ritmu. Idealan prostor da se posmatračev um razgiba u potrazi za slobodom i smislom. Sloboda i stvaralaštvo su važniji od realnosti koju možemo da opipamo, omirišemo, osetimo, u kojoj se fizički krećemo. Cilj potrage za smislom i idejom koja se na platnu otelotvoruje, nije očigledan na prvi pogled. Na to pitanje ne postoji instant odgovor, odgovor je stvar iskustva, odgovor zahteva kreativni napor.



 Anja Andrić, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)



Datum objavljivanja: 23.11.2022.