Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jelena Marjanović: Domestic

U četvrtak 28. aprila u 19 časova otvara se izložba Jelene Marjanović pod nazivom,
"Domestic". 28. april – 16. maj 2022. Prodajna galerija Beograd, Kosančićev venac

 



 


Jelena Marjanović (1980, Beograd) diplomirala je slikarstvo (2005) na Akademiji lepih umetnosti i pohađala specijalističke studije (2009) na Fakultetu likovnih umetnosti.u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije. Izlagala je na  sedam samostalnih izložbi i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama, seminarima, radionicama i rezidencijalnim boravcima u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je dve internacionalne nagrade za strip. Izložbom  „Domestic“  autorka aktuelizuje pitanje vidljivog prisustva, statusa i pozicija žene u savremenom okruženju.









Ženske figure, protagonisti ovog ciklusa lebde u neodređenom prostoru zatrpane pretećim formacijama nagomilane odeće. Osim kritike konzumerizma i fabrikovanog imperativa ženske lepote, ove predstave metaforički govore o relativizaciji  shvatanja prema kojima je prostor kuće tradicionalno društveno struktuiran kroz dualitete javno/aktivno, kao polje u kome deluju muškarci i privatno/pasivno kao antipod koji je dodeljen ženama.

(…) Žene u stavu mučeništva istorijskih religioznih predstava ili savremenih scena ,,sa mesta zločina” nagoveštavaju pristajanje na ulogu žrtve, ali istovremeno i pasivnu borbu protiv ograničavajućih društvenih protokola. Sizifovski rad i neizbežne kućne aktivnosti personifikovane su gustim spletovima odevnih predmeta kojima se dodeljuje funkcija simbola kućevnog, ali i kulturoloških, društvenih, religioznih ili ideoloških balasta. Psihološka stanja sakrivenih i zatrpanih figura  otkrivaju se u preispitivanju  realne moći suočavanja sa egzistencijalnim izazovima oličenim u heterogenim i stalno promenljivim pozicijama unutar doma.

           

Sanja Todosijević, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 



 


Datum objavljivanja: 26.04.2022.