Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jelena Kršić: Glasovi

U utorak, 28. maja u 19. sati u Galeriji 212., Vlajkovićeva 25., otvara se samostalna izložba skulptura i slika autorke Jelene Kršić. Izložba traje do 12. juna, 2013. godine.


 


"… Slike i skulpture na ovoj izložbi Jelene Kršić zapravo su jedinstvena – antiharmonijska celina formi i slika, i mogućih interpretativnih reči. Da tek nakratko pogledamo latentnu ideju ovog teksta o mogućnostima osvajanja prostora i zauzimanja površine u radovima ove autorke. Izložene skulpture u bronzi i slike nalik crtežima u akriliku Jelene Kršić, mogu pokrenuti pitanje koje se u samom umetničkom postupku, ali i u kritici i teoriji, učestalo postavlja a odnosi se na izgled i značenje novog predmeta umetnosti.

Simbolički govoreći, pojam prostornih i površinskih aktivnosti u slučaju njenih skulptura i slika ima dvostruko značenje. S jedne strane, ovi radovi polaze od prirodnog oblika – ljudskog tela, i uprkos svim promenama formi, stilskim miksevima i preklapanjima estetika tokom rada na njima svojstvenih ovom vremenu (novi modernizam) oni zadržavaju obilje vrednosti prepoznavanja autorskog rukopisa. Njen kreativni proces odvija se grubim modelovanjem prstima do osušenih, deformisanih, predimenzionisanih antropomorfnih formi koje preteći prodiru u prostor ometajući kretanje gledalaca. U crtežima, ona pribegava slikarskom postupku popunjavanja površine pastelnim spektrom (sa partijama nedefinisanih sadržaja) koji privlači i zadržava pogled."  (iz kataloga Jovan Despotović)



Jelena Kršić je rođena 1968. u Mariboru, Slovenija.  Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1993, odsek vajarstva, u klasi profesora Nikole Koke Jankovića. Član je ULUS-a od 1995.  Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu: Beograd, Bela Crkva, Apatin, Budva, Petrovac, Tivat, Milano... Autorka je romana Veliko spremanje, 2012. Živi i radi u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 25.05.2013.