Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jelena Jelača: Paralelna realnost

Izložba autorke Jelene Jelače, pod nazivom, "Paralelna realnost", 15 – 28. maj 2017. Velika galerija Kc Grad. Otvaranje izložbe u ponedeljak 15. maja u 20h.


 


U ponedeljak 15. maja od 20 časova slikarka Jelena Jelača otvara nam Paralelnu realnost kroz novi ciklus slika koji će premijerno prikazati pred beogradskom publikom u Velikoj galeriji KC Grada. Ciklus je u nastajanju a predstavlja seriju futurističko-mitoloških portreta ličnosti bliskih autorki, od 2014. godine, kada je zatvoreno veliko poglavlje pod nazivom Dnevnik kretanja, na kom je Jelača radila od 2003. godine i izlagala u Beogradu, Novom Sadu, Požegi ali i u Barseloni i Parizu.


Slikarski rukopis isti je i prepoznatljiv, ali kompoziciono i tematski ove slike bave se drugačijim problemima. Sve ličnosti su stvarne i vezane za lična iskustva i događaje iz života autorke. Istovremeno im je pridodat jedan nadrealni kvalitet, kroz fantastičan kostim i atribute. U vidu ikoničkih predstava sebe samih  prezentuju sopstvene vidljive i skrivene kvalitete i slabosti dok upućuju na opšta mesta kao što su rodna i polna ravnopravnost, problem izolacije, konflikta, društvene mimikrije, slobode...


Posebni deo ovog ciklusa čini triptih sa motivom svinje, motivom koji Jelača koristi kako bi se pozabavila fenomenom dvostruke etike, preko svinje koja prolazi kroz različite tretmane. Sa druge strane autoportret se doima kao polje preispitivanja sopstvene uloge odluka i stavova unutar sistema, odnosno datih pravila igre.

Polifono okruženje u kome se prepliću religije, represije, duhovne i fizičke granice čoveka, autorka refelktuje kroz osećajnu i subverzivnu naraciju i simboliku kreirajući imaginarijum koji predstavlja sasvim autonomnu i moguću Paralelnu realnost.


Kao i uvek Jelačina izložba je multimedijalna i pratiće je video ostvarenje na kome trenutno radi. Publika će moći da zaviri u Pararelnu realnost sve do 28. maja



www.gradbeograd.eu


 



Datum objavljivanja: 15.05.2017.