Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jelena Ilić: Suze mirišu po brdima

Foaje Kulturnog centra Pančeva Vojvode Živojina Mišića 4, Pančevo izložba radova na papiru "Suze mirišu po brdima", Jelena Ilić 15 – 25. novembra 2022. Otvaranje: 15. novembar, u 19h.

 



Suze mirišu po brdima (M. Crnjanski)


Sveske radim već godinama. Svakodnevno beležim misli i osećanja – crtam i pišem perom i tušem. Crtež i tekst su neodvojiva likovna celina. Rukopis i tekst su likovni element. Ovo je moj vizuelni dnevnik. Tekst nije čitljiv (tek ponešto), ali je važno šta zapisujem. Pišem – zapisujem svoje lične, svakodnevne misli, brige, radosti... prepisujem molitve, prepisujem  rečenice iz knjige koju čitam, pišem reči pesama koje slušam dok radim.







Sveska 8a Suze mirišu po brdima



Uz sve što pišem, u ovoj svesci se kao najvažniji i vidljiv (čitljiv) pojavljuje „Dnevnik o Čarnojeviću” Miloša Crnjanskog. Dok sam radila, čitala sam knjigu po ko zna koji put. Utisak koji je ostavila na mene je snažan. Rečenice i čitave pasuse iz knjige prepisivala sam, i po više puta. Rečenice su mi se zabadale u dušu, prepisivala sam ih i ostavljala na papiru čitljive i jasne.



Rad PUKLO SRCE sastavljen je od pet radova iz Sveske 9a.  U tim radovima takođe ima čitljivih rečenica - stihovi M. Crnjanskog, naslovi pesama koje slušam, mojih rečenica koje su „izletele“. Povezuje  ih sećanje na odlazak bliskih ljudi.



„Ležemo i uzimamo noć punu zvezda na grudi. Srce ne kuca više, kucaju uspomene. Srce ćuti, a kucaju uspomene.” (Miloš Crnjanski, „Dnevnik o Čarnojeviću”)



Jelena Ilić















Zagledani u  Tajnu, naučnici su ipak došli do saznanja da postoje putovanja brža od brzine svetlosti.



Postoje, ali još uvek su nemerljiva.



Postoje, ali su neuhvatljiva.







Svako jutro, umesto da premerava planete,



Jelena kreće na putovanja brža od brzine svetlosti.



Umesto atmosferu,



Probija slojeve sećanja baš negde blizu srca.



Ruka jedva stiže da zabeleži pradubine nedostajanja,



Oči nekako uspevaju, jer ih čiste unutrašnje kiše.



Putovanja su zakačena za datume.



Datum-kao trenutan odmor, olakšanje u ovom našem dvodimenzionalnom, linearnom svetu...



Novo jutro. Novi datum. Novo putovanje.







Irina Gilić Žirović









Rođena je 1973. u Zemunu. Diplomirala je (2003) i magistrirala (2008) slikarstvo na FLU u Beogradu. Član je ULUS-a od 2004. Do sada je održala 17 samostalnih i učestvovala na više grupnih izložbi. Živi i radi u Zemunu.



 


Datum objavljivanja: 15.11.2022.