Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jelena Gajinović: A Virtual Paradise

U ponedeljak, 28. oktobra, u 20 časova, u Galeriji SULUV biće otvorena izložba radova Jelene Gajinović – A Virutal Paradise. Izložba će trajati do 8. novembra 2019. godine.


 


Serija radova Digitopia, A Virutal Paradise, istražuje i prikazuje vizuelne aspekte percepcije javnog prostora koji usled digitalizacije prolazi kroz tranziciju, a nuspojave se ogledaju u svakodnevici. Baza podataka Google Street View, istovremeno i digitalna alatka, obezbeđuje korisniku kretanje kroz refleksiju fizičkog prostora. U vezi sa tim, izvesne su nove interpretacije urbanih pejzaža i arhitekture. Zapazivši “preplitanja” fizičkog i virtuelnog prostora u kontekstu platforme Porto Digital, autorka se usmerava ka razumevanju nepoznatog okruženja i fotografski evidentira raskorak u datom vremenu i prostoru. Koristeći staklo i transparentne materijale Jelena se fokusira na prezentaciju vizuelnog sadržaja ispitujući korelaciju arhivskog snimka, dokumenta današnjice i digitalne slike, tačnije njenu verodostojnost.









Diplomirala je na Katedri za Nove likovne medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Svoja zapažanja publikuje u formi fotografije, ali se u poslednje vreme usredsređuje na vizuelno redefinisanje i razumevanje relacija novih tehnologija i umetničkih analognih medija. Proteklih šest godina aktivno prezentuje svoje radove na brojnim samostalnim, grupnim izložbama i internacionalnim projektima koji su definitvno uticali na razvoj njene umetničke prakse. Stipendista je Fonda za mlade talente Republike Srbije -Dositeja. Učestvovala je kao koautor projekta “ID PLACES” u Kulturnom centru Srbije u Parizu u martu 2019. godine u saradnji sa Vanjom Novaković, Tijanom Jevrić i Lukom Stojanović. Autorka je master studije nastavila na Katedri za Nove likovne medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i kasnije na Faculdade de Belas Artes Universidade do Porto, u Portugaliji. Član je Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Udruženja novinara Srbije.



 



https://www.jelenagajinovic.com/


 









 


Datum objavljivanja: 22.10.2019.