Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jelena Božović Đorđević: Atelje

Petak, 24, maj u 19h. otvaranje samostalne izložbe radova autorke Jelene Božović Đorđević pod nazivom, "Atelje".

 



 


Postavka „Atelje“ predstavlja doktorsku umetničku izložbu iz oblasti vajarstva. Umetničko istraživanje figuralne memorijalne skulpture, odnosno memorijalno obeležje posvećeno likovnom stvaraocu i njegovom delu, predstavlja užu umetničku oblast projekta. Predmet istraživanja jeste čovek – umetnik, ideja o stvaraocu i stvaralaštvu, sa akcentom na apstraktnom, na misli.



Figuralne kompozicije predstavljaju likovnog umetnika u radnom ambijentu sopstvenog ateljea u momentu realizacije odabranog dela koje je ličnom poetikom autora, transponovano iz jednog likovnog medija u drugi – od crteža, slike, motiva, do skulpture, reljefa, organizovanog prostora. Formati kompozicija odgovaraju prirodnim dimenzijama materijalnih predstava sa namerom da se recipijent postavi u interaktivan odnos sa skulpturama. Ključni element ovakvih kompozicija jeste postament, u ovom slučaju drveni pod ateljea, kao svojevrsna pozornica na kojoj se odvija stvaralački proces zamrznut u jednom kadru; pod ateljea je  lajtmotiv ovog ciklusa, zamišljen tako da uvlači posmatrača u pričanje priče kako bi aktivno učestvovao u njoj; recipijent se, pritom, može  slobodno kretati u insceniranom pravougaoniku (ateljeu), ulaziti u kompoziciju, komunicirati sa likovnim predstavama i takvom interakcijom im davati životnost – pokret; na ovaj način aktivnim činom stupanja posmatrača u odnos sa umetničkim delom, recipijent gubi svojstvo subjekta, postaje deo kompozicije, ulazi u jedan novi svet postajući njegov sastavni deo i poprima oblik i karakteristike objekta umetnosti.



Predstavljene su dve kompozicije: Atelje No2 Petar Lubarda i Atelje No 3 Marina Abramović, kao i fotodokumentacija kompozicije Atelje No1 Mića Popović. Materijali kojima su izvedene skulpture su gips i poliester, kombinovani sa metalom i drvetom.



Jelena Božović Đorđević (1983), završila je Školu za dizajn u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti (FPU) Univerziteta umetnosti u Beogradu, na odseku primenjeno vajarstvo. Doktorand je završne godine doktorskih akademskih studija na FPU. Saradnik je u nastavi na FPU, katedra za primenjeno vajarstvo, od 2014-2017. Izlagala je na šest samostalnih i na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i autor nekoliko memorijalnih skulptura.


 



Datum objavljivanja: 21.05.2019.