Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jelena Aranđelović: Spektakl i njegov dvojnik

Samostalna izložba slika: Jelena Aranđelović "Spektakl i njegov dvojnik." četvrtak 2, decembar u 19h Galerija `73 Požeška 83 a, Beograd.


 


Jelena Aranđelović diplomirala je (2003) i magistrirala (2008) slikarstvo na FLU (Fakultet Likovnih Umetnosti) u Beogradu.



2004/05. studirala je na ENSBI (Ecole Nationale Superieure de Beaux/art) kao stipendista Francuske Ambasade i 2006/07 boravila je u Cite International des Arts u Parizu. Dobitnica je stipendije. Kraljevine Norveške (2002) i stipendije Francuskog kulturnog centra  (2004)kao i stipendije za Talente iz fonda Republike Srbije za vreme studija. Član je ULUS-a od 2003, a u statusu Samostalnog umetnika Srbije od 2006. Trenutno živi i stvara u Beogradu.


"Marsel Dišan u svom eseju Stvaralački čin umetnika definiše kao medijumsko biće koje iz lavirinta s one strane prostora i vremena, traži put ka čistini. U tom slučaju ukoliko umetniku dodelimo osobine medijuma, onda ga na estetskoj ravni neminovno lišavamo stanja svesti o onome što čini , ali i razloga zašto to čini. Sve njegove odluke vezane za umetničku izvedbu dela postaju čista intuicija i ne mogu se protumačiti pomoću samoanalize , bilo da je ona izrečena, pisana ili čak misaona.

Sadašnji trenutak koji u suštini još uvek na mnogo nivoa proživljavamo bio je okidač za seriju post-pandemijskih crteža i suočavanja sa fenomenom koji malo ko je mogao da predvidi a koji je s druge strane ostavio posledice na sve nas kolektivno.

Radovi koje bih predstavila na izložbi tiču se dokumentovanja prošlog i sadašnjeg trenutka čiji smo svi mi bili neposredni vinovnici. Suočavam se sa materijalom nad kojim nemam nikakvu kontrolu i gde imam apsolutnu kontrolu. Sve te elemente svodim na jednu ravan. Celina koja se uspostavlja na kraju je kao neka vrsta disekcije ljudske ličnosti, jer se svi mi sastojimo od tih elemenata potpuno nepoznatih, relativno poznatih i apsolutno poznatih. O većini prikazanih prošlih događaja ništa ne znam jer sam pronašavši stare, odbačene fotografije odlučila da ih spasem od zaborava. NJihov vremenski raspon kreće se od kraja 60-tih godina prošlog veka do danas. Slike koje su prikazane su za svakoga osim za potomke njihovih aktera frejmovi neodgledanih filmova. Raspon emocija koji je na njima prikazan kreće se od ekstremne sreće i veselja do tuge, patosa. Uzeti frejmovi su nalik prizorima iz Čehovljevih drama, gde nas više od radnje obuzimaju likovi i atmosfera.

Mom dosadašnjem umetničkom istraživanju je pridodata nova serija post - pandemijskih crteža većeg formata (100x70cm, rađenu tradicionalnom tehnikom ugljen na papiru)koja se nadovezuje na sam moj istraživački niz i prati problematiku kojom se bavim. Susrećući se sa odbačenim foto materijalom o kojem ne zna ništa ili onim na kojem je vinovnik proživljenog, čovek se izlaže agresiji iracionalnih ideja i impulsa. Neželjenim  - odbačenim sećanjima dajem novi život i tako se neumitno prošlost kombinuje sa sadašnjošću i ponovo pojavljuje.  



Nalazim da moji radovi predstavljaju grčevit otpor ubrzanosti i težnju ka nekoj vrsti autorefleksije ne samo mene kao pojedinca nego i svih nas kao entiteta i kolektiva. "

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Jelena  Aranđelović


 



Datum objavljivanja: 30.11.2021.