Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jednom olovkom, O-Jun

U ponedeljak, 23. novembra u 19 časova u Galeriji O3one, autor O-Jun , performansom je otvorio izložbu pod nazivom, "Jednom olovkom". Izložba se može pogledati do 28. novembra, 2009. godine.

 


"JEDNOM OLOVKOM... Uneo sam neke osećaje u reči tog značenja na japanskom, ali kažu da to vama ne može da se prenese literalnim prevodom. Prevod sa jednog jezika na bilo koji drugi, ne može da prenese osećaj. Zato je jezik samo u našem vlasništvu...

Osećaj koji ja želim da prenesem je sledeći: Pre svega, preda mnom je parče papira. Uzimam olovku levom rukom i povlačim liniju, ili ispisujem tačku na papiru. Nešto će sigurno proisteći iz tog malog koraka.

Reči zahtevaju "mesto", "vreme" čak i "susret". Kažu da "JEDNOM OLOVKOM" zvuči lepo. Ja želim da čujem kada vi to izgovorite.

I da li možete vi da izgovorite ove japanske reči: "IPPON NO ENPITSU KARA"? Kako vam se čini njihov zvuk? Reči iz mog jezika koje dolaze sa vaših usana meni zvuče kao i sve drugo sa čim se prvi put susrećem. Zar vam se ne dešava da potpuno nepoznati zvuci uzdrmaju vaše uši, uznemiravaju srce i na kraju vam celo telo zvoni kao zvono u katedrali?

Najmanji ili najkraći potez u crtanju raskalašno je predviđanje koje visi između mog i vašeg jezika".




Na otvaranju izložbe, 23. novembra, autor će pred beogradskom publikom izvesti petnaestominutni performans, a stvaranjem svog novog dela u O3ONE-u će pokušati da sruši jezičku barijeru.

O-JUN rođen je 1956. godine u Tokiju. 1982. diplomirao na Fakultetu lepih umetnosti na Nacionalnom Umetničkom Univerzitetu u Tokiju, gde danas radi kao profesor. Imao je tridesetak samostalnih izložbi. Neki O-JUN-ovi radovi nalaze se u javnim kolekcijama Nacionalnog Muzeja u Osaki i Muzeja Haus Kasuya u Kanagawi.


http://mizuma-art.co.jp/artist/0060/index_e.php


Datum objavljivanja: 24.11.2009.