Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Javno vođenje kroz izložbu: Rez - linija - otisak

U subotu 16. septembra u 13h. u Muzeju savremene umetnosti biće organizovano javno vođenje kroz izložbu Rez - linija - otisak i razgovor sa umetnicima Darinkom Pop Mitić, Nikolom Radosavljević, Milicom Ružičić, Sinišom Ilić i Bojanom Đorđevim. Kroz izložbu vode kustosi Mišela Blanuša i Miroslav Karić.

 



 


Kustosi Blanuša i Karić će govoriti i o konceptu izložbe koja je osmišljena da bude konstantan dijalog koji se odvija unutar autorskih celina savremenih umetnika/ca koji se na različite načine direktno pozivaju, interpretiraju, uzimaju kao idejno polazište ili promišljaju nasleđe društveno angažovane umetnosti međuratnog perioda.

Sa druge strane dijalog je prisutan između samih radova savremenih umetnika povezanih bilo temama koje istražuju, bliskim poetikama ili konkretnim zajedničkim prethodnim saradnjama i zajedničkim delovanjima.

Izložbu, na taj način, možemo posmatrati kao prostor permanentnog uodnošavanja praksi i pozicija koje ujedinjuje kritički glas prema društveno političkoj stvarnosti vremena kojem su pripadale ili su u ispitivanju mogućnosti društvenih promena danas aktivne i angažovane. Refleksija istorijskih primera umetničko-društvenih angažmana za umetničku zajednicu danas ostaje važna u pronalaženju novih vidova udruženog rada, dalje demokratizacije, socijalizacije umetnosti i proširivanja njenih emancipatorskih potencijala.

Izražajnost socijalno angažovane umetnosti međuratnog perioda ili samog grafičkog medija savremeni umetnici uključuju na različite načine u svoje istraživačke procese, u likovno-vizuelne prosedee i pristupe u okviru izvođačkih umetnosti, naglašavajući njihovu progresivnost i relevantnost u problemskim razmatranjima trenutnih, vrlo složenih, (geo)političkih društveno-ekonomskih prilika.


 



Datum objavljivanja: 13.09.2023.