Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Javno vođenje kroz izložbu: Rez - linija - otisak

Pozivamo vas da u subotu, 1. jula u 13 časova u Muzeju savremene umetnosti prisustvujete javnom vođenju kroz izložbu Rez – linija – otisak i razgovoru sa umetnicima Renom Redle i Vladanom Jeremićem.


 


Kroz izložbu vode: mr Mišela Blanuša i Miroslav Karić, kustosi izložbe.



Kustosi će govoriti o konceptu izložbe, koji je osmišljen kao dijalog dela umetnika socijalno - angažovane orijentacije i prezentovan kroz izložene radove umetnika međuratnog perioda iz kolekcije Muzeja, i savremenih umetnika i umetničkih grupa koji su izuzetno aktivni na domaćoj, regionalnoj i internacionalnoj sceni.



Tokom vođenja biće održan razgovor sa umetnicima Renom Redle i Vladanom Jeremićem čiji istraživački rad obuhvata crtež, tekst, video, fotografiju, instalaciju i umetničke intervencije u javnom prostoru. U svojoj saradničkoj praksi Rena i Vladan istražuju odnos umetnosti i politike, otkrivajući protivrečnosti današnjih društava i razvijajući transformativne potencijale umetnosti u kontekstu društvenih borbi aktivno se uključujući u aktuelne debate i borbe u saradnji sa društvenim pokretima. Redle i Jeremić koriste tehnike koje se lako reprodukuju i distribuiraju kao što su crtež i print i jednostavni materijali kao što su tekstil, karton i drvo, insistirajući na upotrebnoj vrednosti, društvenoj i ekološkoj svesti svoje umetničke produkcije.  Na izložbi Rez – linija – otisak predstavljeni su sa radovima Trešnjevački motivi, Crvena zima i Ponovo u Pariskoj komuni. U pitanju su intervencije u javnim prostorima  koje su izvodili u Hrvatskoj, Norveškoj i Albaniji baveći se

pitanjima džentrifikacije urbanog tkiva spajajući goruću društvenu problematiku sa temama kulturne i političke istorije.


 



Datum objavljivanja: 28.06.2023.