Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Javno vođenje kroz izložbu: Grad: mesto identiteta

Javno vođenje kroz izložbu: Grad: mesto identiteta, subota 16. septembar u 14:30 časova Muzej savremene umetnosti, Beograd Ušće 10, blok 15

 



 


Kako se izložbe približavaju kraju, pozivamo vas na još jedno javno vođenje kroz izložbu Grad: mesto identiteta u Muzeju savremene umetnosti, u subotu 16. septembra u 14:30 časova, na kom ćete imati priliku da saznate više o temi i koncepciji izložbe.



Kroz izložbu Grad: mesto identiteta će voditi dr Rajka Bošković, jedna od autorki izložbe. Gost na javnom vođenju je umetnik Mihael Milunović.



Izložba Grad: mesto identiteta problematizuje načine na koje urbana sredina može da se posmatra kao mesto gradnje i kontinuiranog formiranja identiteta, ne samo osnovnog/suštinskog već i umetničkog. Fokus kustoskog tima je na antropološkoj i kulturološkoj analizi dela iz kolekcije, čime je otvorena mogućnost dvojakog sagledavanje teme. Kroz brojne umetničke radove uočavaju se procesi oblikovanja i mapiranja osobenosti i karaktera pojedinaca koji u gradu žive, odnosno pozicije – kako grad tretira nas, a potom i kako pojedinac / umetnik, kroz vlastitu vizuelnu prizmu ili teorijsku elaboraciju, tretira fizičko okruženje – kako umetnik / umetnica vidi grad.



Javno vođenje će obuhvatiti različite aspekte uticaja grada na savremeni umetnički izraz, kako u domenu slikarstva, tako i u domenu skulpture i konceptualne umetnosti.



Poseban fokus će biti na fenomenu savremene skulpture i skulptorskih  instalacija kao ogledala savremenih urbanih tekovina, ali takođe i na fenomenu unutrašnjeg sveta skulpture.


 



Datum objavljivanja: 14.09.2023.