Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Javno vođenje br. 2: Bez ivica! i Vodotopije

U subotu 10. jula u 13 časova Muzej savremene umetnosti, Beograd organizuje „Efekat pregleda” - Javno vođenje br. 2: „Bez ivica!” i „Vodotopije”.

 



 


Drugo javno vođenje kroz izložbu „Efekat pregleda” ko-kustosa Zorana Erića baviće se podtemama nazvanim: „Bez ivica!” i „Vodotopije”.





Prva podtema „Bez ivica!” problematizuje ekonomski model zasnovan na večitom rastu i pogrešnoj zamisli napretka koji je doveo planetu Zemlju do krajnjih granica.

Radovi umetnika koji se bave ovom temom istražuju višestruke oblike narušavanja životne sredine, kao što su: opadanje biodiverziteta, masovno odumiranje vrsta, zagađenje zemljišta, kao i razne oblike ekstraktivizma.





Druga podtema „Vodotopije” stavlja u fokus vodu koja će u bliskoj budućnosti igrati glavnu ulogu u našem svetu zato što je neće biti dovoljno. Voda će zbog toga postati vredna poput zlata, nafte ili samog života. Do 2050. godine, barem 25% svetskog stanovništva iskusiće nestašicu vode za piće, što će izazvati ogromne egzoduse ljudi i izmeniti globalnu geopolitiku. Nedostatak i zagađivanje vode, rast nivoa mora, poplave, izumiranje podvodnog živog sveta, vlast korporacija nad rečnim sistemima i privatizacija vodenih resursa, između ostalog, su teme kojima se bave umetnici u ovom ECO-LAB-u.





Nakon uvodnih razmatranja o ovim podtemama projekta, Zoran Erić će posetiocima predstaviti radove umetnika/ca koji se bave navedenim, često povezanim problemima.








Više informacija o projektu na: www.msub.org.rs/efekat-pregleda



Datum objavljivanja: 08.07.2021.