Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Javna i autorska vođenja

Muzej savremene umetnosti nastavlja sa praksom javnih i autorskih vođenja kroz sve aktuelne izložbe u Muzeju.

 



 


Posetioci će biti u prilici da prisustvuju javnim i autorskim vođenjima kroz izložbe četvrtkom i subotom, počevši od 1. juna 2023. godine, tokom kojih će moći da se bliže upoznaju sa temom i koncepcijom Plave izložbe, Grad: mesto identiteta i Rez - linija - otisak.



Pozivamo vas da ove nedelje prisustvujete vođenju kroz Plavu izložbu i Grad: mesto identiteta u četvrtak 1. juna u 18 časova, a u subotu 3. juna u 13 časova kroz Plavu izložbu i Rez - linija - otisak.







Plava izložba je osmišljena kao interaktivni poligon za doživljaj moderne i savremene umetnosti kroz značenja i simboliku plave boje. S namerom da na primeru percepcije i doživljaja boje istakne jedinstvenost svakog pojedinca, njihovo pravo na individualnost, sopstvenu percepciju, doživljaje, misli, stavove, izbore, izložba postavlja pitanja o značaju boje i načinima doživljaja ovog fenomena. Posebna pažnja je posvećena pitanju šta boje znače slepim i slabovidim osobama.

Dela autora iz zbirke MSUB postala su pristupačna slepim i slabovidim osobama zahvaljujući interpretacijama studenata treće godine osnovnih studija, master studija i doktorskih studija Vajarskog odseka na Fakultetu likovnih umetnosti - Milice Anđelić, Ivana Bona, Bogdana Đukanovića, Nikite Živanović, Strahinje Zoćevića, Teodore Jovanović, Jane Jovašević, Ane Kocić, Pavla Radovića, Vukašina Rajkovića, Maje Rakočević Cvijanov, Joujua Rena i Obrada Ćešića, uz mentorstvo profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića.

Autorka tekstova audio-deskripcije izloženih dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti je Violeta Vlaški, a tekstove su čitali Ivana Đorđević, Aleksandra Hadžić i Vladimir Jelenković.







Izložba Grad: mesto identiteta problematizuje načine na koje urbana sredina može da se posmatra kao mesto gradnje i kontinuiranog formiranja identiteta, ne samo osnovnog/suštinskog već i umetničkog. Fokus kustoskog tima je na antropološkoj i kulturološkoj analizi dela iz kolekcije, čime je otvorena mogućnost dvojakog sagledavanja teme. Izložba nije struktuirana hronološki, već je podeljena u pet tematskih celina koje se mogu označiti kao odrednice / nivoi u promišljanju grada kao mesta tvorbe različitih vrsta identiteta.

U okviru izložbe predstavljeno je oko 130 dela iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti, pri čemu su uključeni radovi iz svih postojećih zbirki.





Izložba Rez – linija – otisak rezultat je studijskog rada na umetničkim delima iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu koja su postavljena u svojevrsnu tematsko - interpretativnu relaciju sa savremenim umetničkim praksama i produkcijom. Izražajnost socijalno angažovane umetnosti međuratnog perioda ili samog grafičkog medija, u okviru izložbe Rez – linija – otisak, savremeni umetnici uključuju na različite načine u svoje istraživačke procese, u likovno-vizuelne prosedee i pristupe u okviru izvođačkih umetnosti, naglašavajući njihovu progresivnost i relevantnost u problemskim razmatranjima trenutnih, vrlo složenih, (geo)političkih društveno-ekonomskih prilika.

Publika je u prilici da vidi oko 100 umetničkih ostvarenja najpoznatijih stvaralaca iz muzejske kolekcije: Đorđa Andrejevića Kuna, Marijana Detonija, Sergija Glumca, Prvoslava Pive Karamatijevića, Mirka Kujačića, Otona Postružnika, Maksima Sedeja, Bratislava Stojanovića, Đurđa Teodorovića, Antuna Zupe, a od savremenih umetnika radove Vladana Jeremića i Rene Redle, Siniše Ilića, Bojana Đorđeva, Darinke Pop-Mitić, KURS (Miloš Miletić i Mirjana Radovanović), Milice Ružičić i Nikole Radosavljevića.



Datum objavljivanja: 01.06.2023.