Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jasna Gulan Ružić: Optička obmana i eros

U Galeriji Platoneum ogranka SANU u Novom Sadu 9. decembra 2021. godine biće otvorena izložba crteža i grafika Jasne Gulan Ružić pod nazivom OPTIČKA OBMANA I EROS - iskustvo paradoksa na polju ekscentrične geometrije.


 


Izložbu će otvoriti mentor rada mr Višnja Petrović, redovni profesor Akademije umetnosti Novi Sad. Svi zainteresovani izložbu mogu posetiti do 23. decembra 2021.




Izložba prikazuje radove izvedene u mediju crteža i grafike, koji pripadaju završnoj fazi doktorskog umetničkog projekta, a nastali su kao umetničko eksperimentalno istraživanje koncipirano na principu modularnosti. Većina izloženih radova pripada polju ekscentrične geometrije - polju koje se odnosi na izražavanje asocijativnog i erotičnog sadržaja koji biva inkorporiran u geometrijsku strukturu kompozicije. Važan aspekt rada uključuje mapiranje paradoksa koji se javljaju kao proizvod optičke obmane postavljene u delo. Ove optičke obmane najčešće se odnose na vizuelno kolebanje između druge i treće dimenzije i nisu uvek na prvi pogled uočljive na kompozicijama, već posmatrač mora da ih pronađe. Povezanost erosa i optičke obmane je centralna tema ovog ciklusa, a ujedno i jedna od oblasti kojom se bavi ekscentrična geometrija. Primena koncepta modularnosti pruža mogućnost proširivanja granica grafičkog medija, kroz istraživanje potencijala razvijanja beskonačnog prostiranja prikazane forme. Uporedo izloženi crteži i grafike treba da ilustruju tok kružnog stvaralačkog procesa, koji se sastoji u prenošenju mentalizovane ideje na crtež, a zatim njegove konačne materijalizacije tokom koje se grafički otisak izvodi u formi linearnog geometrijskog crteža. Nakon toga dobijeni grafički otisak istovremeno postaje predložak za nove crteže, ali i element novog modularnog sistema.




Jasna Gulan Ružić je rođena u Novom Sadu, 1976. godine. Diplomirala je 2002. i magistrirala 2007. godine na Likovnom departmanu Akademije umetnosti u Novom Sadu, na Katedri za grafiku u klasi prof. Slobodana Kneževića. Trenutno je apsolvent doktorskih studija na istoj Akademiji pod mentorstvom prof. mr Višnje Petrović. Od 2004. do 2019. bila je zaposlena u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu kao slikar-konzervator, a od 2019. zaposlena je na Katedri za crtanje Akademije umetnosti u Novom Sadu u zvanju docenta.





Otvaranje, četvrtak, 9. decembar 2021. godine u 18 sati



„Prisustvo će biti omogućeno ograničenom broju lica u skladu sa epidemiološkim merama i preporukama nadležnih organa i prostornim kapacitetima SANU.“


 


 



 


Datum objavljivanja: 02.12.2021.