Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jasminka Bogdanović: Boja i pogled su transcendentni.

Jasminka Bogdanović: Boja i pogled su transcendentni. Boja pogleda: pogled boje Izložba doktorskog umetničkog projekta 16. – 26. oktobra 2020 Otvaranje izložbe: Petak 16. oktobar 19. časova Galerija FLU, Knez Mihailova 53.

 


Uvodna reč: Olivera Erić, galeristkinja, i Dejan Radovanović, istoričar umetnosti


Radionica: Četvrtak 22. oktobar 16 : 00 časova

Susret Jasminke Bogdanović sa studentima prve godine FLU iz klase Dragane Stanaćev Puača i svima zainteresovanima


 




LJudski lik je imaginacija čovekovog bića, na dodirnoj granici između vidljive i nevidljive stvarnosti, dok je boja imaginacija samog tog dodira. Jer nema ničeg u svetu što nije boja, a sam svet dobija smisao tek kada ga čovek prosvesti, spozna njegov lik, doživi njegov kolorit. LJudski lik karakteriše pogled, a boju njena dinamika i dejstvo. U radu, iako se posebno obrađuju, obe teme se prožimaju i uslovljavaju jedna drugu. Doktorsko-umetnički projekt slika kombinuje portrete sa apstraktnim kompozicijama boja i pokazuje višestruke aspekte njihovih odnosa.



Jasminka Bogdanović, Bazel









Jasminka Bogdanović rođena je 1958. godine u Nišu.



Studije slikarstva s diplomom (od 1977. do 1982. godine), kao i postdiplomske studije slikarstva s magistraturom (od 1982. do 1984. godine završila je na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta Umetnosti u Beogradu. Upisala je doktorske studije 2016. godine na istom fakultetu. Član je ULUS-a od 1982. godine.



Stručne i profesionalne aktivnosti Jasminka Bogdanović su višestruke.



NJen umetnički rad praćen je redovnim izlaganjima na samostalnim i grupnim izložbama u Evropi: Srbiji, Nemačkoj, Holandiji, Švajcarskoj, Švedskoj, Engleskoj. Slikanje kulisa za pozorišne predstave i grafički dizajn su deo njenog umetničkog stvaralaštva.



Polju njenih aktivnosti pripadaju: intenzivna projektna saradnja sa umetnicima iz različitih oblasti; redovna predavanja i seminari iz istorije umetnosti; članci o umetnosti i aktuelnim izložbama i umetnicima u različitim časopisima i knjigama;  pedagoški, kao i terapeutski rad. Intenzivne filozofsko-estetske studije obogaćuju njen umetnički horizont.



„Atelje Jasminka Bogdanović“ u Bazelu centar je njenog slikarskog rada. U tom prostoru odvija se niz različitih kulturnih događaja, izložbi i inicijativa. On predstavlja svojom višegodišnjom aktivnošću deo kulturnoumetničke scene Bazela, otvarajući ga ka novim prostorima i saznanjima. Izložbe Jasminke Bogdanović praćene su razgovorima o njenom radu i umetnosti. „Atelje Jasminka Bogdanović“ radi u bliskoj saradnji sa ateljeom „Doppelpunkt“  iz Bazela.



www.bogdanovic.ch


Datum objavljivanja: 13.10.2020.