Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Janis Mihos: Sobe sa pogledom

Nova galerija vizulenih umetnosti (NGVU – Kralja Milutina 49/I) poziva na otvaranje izložbe "Sobe sa pogledom", umetnika Janisa Mihosa, u nedelju, 10. aprila, koju otvaramo grupnim performansom sa početkom u 19h.

 





U pitanju je celoviti audio-vizuelni projekat umetnika Janisa Mihosa. Konceptualizacija i razvoj projekta odvijali su se tokom njegove umetničke rezidencije u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti, gde će ovom prilikom biti i predstavljen kao njegova samostalna izložba. Razvoj projekta je tekao uz dijalog sa kustoskinjom izložbe, Nadeždom Kirćanski.







Izložba “Sobe sa pogledom” je pažljivo konfigurisana kao posrednik uuznemirujućem odnosu između informacije, čula, slike, pamćenja i sećanja, kroz svoja tri dela – “Trpezarija”, “Dečija soba” i “Pogled”, od kojih je svaki izdvojen u zasebnu sobu. Prostor za ovakvu medijaciju nastaje dok su naša čula uzrujana i uključena u participativni prostor. Svaka soba je drugačije iskustvo, složena jukstapozicija različitih medija koji zajedno stvaraju jedan grupni audio-vizuelni performans i dve imerzivne interaktivne audio-vizuelne instalacije.





Izložba će biti otvorena do 28. aprila, a predviđen je i prateći program, kojim će osim standardnih vođenja, biti organizovane i radionice koje će voditi umetnik Janis Mihos.



Janis Mihos je grčki umetnik koji se bavi zvukom, komponuje i izvodi muzičke kompozicije, većinom pod uticajem musique concrète pokreta, a takođe se bavi i zvučnim instalacijama, koristeći ručno pravljene ili circuit bended električne uređaje, field recordings, senzore i razne objekte. Na radionicama, koje će voditi svake nedelje do kraja izložbe, govoriće se o konverziji analognih vrednosti u digitalne podatke – svetlost, udaljenost, dodir - u zvuk. Kako napraviti DIY analognu elektroniku, kao i interfejse zasnovane na Arduinu? Integracija ovih jedinica u interaktivni umetnički projekat. Obrada signala.



Prijave za radionice mogu se poslati na adresu: yannismihos.contact@gmail.com.


 



Datum objavljivanja: 07.04.2022.