Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jan Valo: Na putu sudbine

U subotu, 26. maja u 19. časova biće otvorena izložba fotografija „Na putu sudbine“, čiji je autor Jan Valo, fotograf koji je, poslednjih pet godina, svojim radovima obeležio sva značajnija fotografska takmičenja, a prvi put se javnosti predstavlja samostalnom izložbom.


 


Izložbu, na kojoj će biti prikazano tridesetak fotografija velikog formata otvoriće Tomislav Peternek, doajen jugoslovenske i srpske fotografije, posetioci Galerije SND, izložbu će moći da je pogledaju do 25. juna.





Jan Valo





Rođen 29. novembra.1964. godine u Kisaču, gde je završio osnovnu školu na svom maternjem, slovačkom jeziku. Po završetku osnovne škole , nastavio školovanje u Novom Sadu, gde je završio Srednju elektrotehničku školu ’’Mihajlo Pupin’’. Školovao se i na Višoj elektrotehničkoj školi u Subotici, Prvo zaposlenje našao je u „Elektrovojvodini“ u Novom Sadu, u danas izdvojenom delu preduzeća „Energotehnika Južna Bačka“. Oženjen je, ima kćerku Draganu.

Valovo interesovanje za fotografiju, rezultat je neverovatnog spleta okolnosti, i izraz je njegove neuništive volje za životom i traganja za lepotom. Valo je, naime, radeći kao elektromonter, 1994. teško nastradao od udara struje napona 35.000 volti i pad sa 30 metara visokog dalekovoda i jedan je od retkih ljudi koji je ovakvu nesreću preživeo. Posle velike borbe za život, preživljene kliničke smrti i desetodnevne kome, ’’vratio se’’ svojoj porodici, a posle dvogodišnjeg oporavka i poslu u svoju matičnu firmu, gde od tada radi na poslovima projektovanja. Svoje mesto našao je i u marketingu, pre svega zahvaljujući fotoaparatu, koji mu je pomogao da prebrodi najteže dane oporavka.

Sam Valo kaže kako njegova ljubav prema fotografiji datira još iz osnovne škole, gde se kao član foto-sekcije prvi put sreo sa foto-aparatom, filmom i mračnom komorom... Intezivnije se ponovo posvećujem fotografiji kako bi zabeležio uspehe svoje kćerke Dragane u plivačkom sportu... Već tada je, kako kaže, shvatao da fotografija može biti i nešto više.

Danas je član Fotografskog kluba Vojvodina, „Grupe 32“ i Foto Saveza Srbije.

Učesnik je mnogogobrojnih izložbi i foto-konkursa pod pokroviteljstvima Foto saveza Srbije i Međunarodne federacije za umetničku fotografiju.



- Fotografiju posmatram kao celinu, ako je doživim. Tada to znači da ona ’’ima’’ uživanje u trenutku stvaranja, za vreme ’’zamrzavanja’’ trenutka i na kraju kad ostane ’’živa’’ kako za mene a tako isto i za posmatrača.... - ovako Valo opisuje svoj fotografski rad









Dragan M. Babović, uvaženi srpski fotograf ovako govori o radu ovog neobičnog umetnika:



Jan Valo, fotograf iz Novog Sada, poznat je po fotografijama na kojima dominira čovekova figura u velikom prostoru.

Od ranog detinjstva Jan Valo je pokazivao sklonost ka umetnosti, a posebno ka slikarstvu. Životne prilike su ga, međutim, odvele na drugu stranu. U jednoj nesreći na radu našla se klica iz koje je iznikla veća sloboda da se okrene svojim ranijim sklonostima vezanim za fotografiju. Urođeni talenat našao je novi način izražavanja. Kroz prednosti koje mu je pružila savremena tehnologija Jan se u potpunosti posvetio ovoj umetnosti, koja kao da je čekala baš njega. U njoj je našao ne samo novi smisao već i radost života. Kao član Fotografskog kluba Vojvodina počeo je da šalje fotografije na domaće i međunarodne konkurse i da dobija i nagrade.

Pišući o Janu, nazvao sam ga „hroničarem teških vremena”. Prošlo je od tada ne baš malo, a. Jan je nastavio predano da istražuje dušu vojvođanskog pejzaža u kome dominira ravnica na koju se nadvija nebo puno teških oblaka. Tu i tamo ravnicu presecaju konture drveta, travke, čovek. Promoli se i poneki sunčev zrak. U gradskom pejzažu Jan je nastavio da istražuje igru ritmova arhitektonskih oblika, ali i tu je uvek čovek, slučajni prolaznik, biciklista. Dakle čovek, ljudska figura, a najviše njegova kontura, jeste njegovo krajnje odredište, centar svih fotografija.


 



Datum objavljivanja: 23.05.2018.