Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jagodinsko staklo

U okviru projekta “Staklena vitrina meseca” posetioci Narodnog muzeja Zrenjanin će u periodu od 13. septembra do 15. oktobra 2022. u stalnoj postavci Zbirke primenjene umetnosti moći da pogledaju kamernu postavku posvećenu Jagodinskom staklu.


 


Jagodina je kolevka srpskog staklarstva. Prvu staklaru na prostoru Srbije pod nazivom Avramovac u neposrednoj blizini Jagodine osnovao je Avram Petronijević (1791-1852), predsednik vlade i ministar spolјnih poslova Kneževine Srbije. Manufaktura pod upravom zemunskog trgovca Konstantina Tomića je radila od 1846. do 1852. godine, a radnici su bili poreklom iz Bohemije i Bavarske. Pored ravnog stakla za prozore staklara je proizvodila: pehare, boce (za vino i politre), čaše (za vino i rakiju), čuturice, činijice i tacnice i svećnjake.

Obnovitelј jagodinskog staklarstva bio je beogradsko-peštanski trgovac Julije Bozitovac, koji osniva novu staklaru 1879. godine. Do 1884. ovu relativno primitivnu staklaru otkuplјuje jagodinski trgovac Nacko Janković, koji sa svojim partnerom ulaže kapital u unapređenje proizvodnje, koje se odnosi pre svega na uvođenje parne mašine, pres-mašine i druge opreme. Fabrika je proizvodila različite posude za piće i hranu nastale duvanjem (u kalup ili ručnim oblikovanjem) i presovanjem. Takođe je proizvodila različite boce i balone, tegove za papir, cilindre za lampe, medicinsko staklo, staklene crepove i dr. Predmeti su najčešće dekorisani oslikavanjem, brušenjem, matiranjem ili graviranjem. Fabrika je učestvovala na Svetskoj izložbi u Parizu 1889. godine gde osvaja bronzanu medalјu i Kruševačkoj izložbi 1891. gde takođe dobija posebno priznanje. Staklara je ostvarila zapaženo učešće i na Vranjskoj zanatskoj izložbi 1892. godine. Za relativno kratko vreme Nacko Janković je napravio uspešno preduzeće, ali je gubitak državnih privilegija i prerana smrt vlasnik ostavilo traga. Godine 1900. deo nezadovolјnih radnika koji su došli iz Austrougarske napušta staklaru, a potpuni krah fabrike se desio oko 1904. godine.

Tema broj sedam projekta „Staklena vitrina meseca“ predstaviće predmete iz produkcije obe jagodinske staklare. Iz prvobitne manufakture biće predstavlјeni fragmenti staklene mase i deo čaše pronađeni na mestu nekadašnje staklare Avramovac. Iz produkcije Nacka Jankovića biće predstavlјena četiri predmeta: bokalčić za tečne kremove i mleko, boca i čaša za piće, kao i posuda za kašičice. Predmeti su nastali tehnikama duvanja i presovanja, a dekorisani su lazurom, emajlom i pozlatom u maniru poznog istoricizma.



Ujedinjene nacije proglasile su 2022. godinu Međunarodnom godinom stakla (IYOG22), a Narodni muzej Zrenjanin priključio se afirmaciji staklarstva projektom “Staklena vitrina meseca“. Autor postavke i projekta je Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin i jedan od članova stručne grupe Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije za saradnju stručnjaka raznih profila u zemlji i inostranstvu.



Projekat „Staklena vitrina meseca“ počeo je 15. marta 2022. i trajaće do 15. januara 2023. godine i predstavlja ciklus od deset kamernih tematskih postavki koje će se realizovati u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. Svakog 15. u mesecu sadržaj vitrine se menja, čime se dobija na dinamici načina prezentacije predmeta vezanih za staklarstvo i umetnost.


 



Datum objavljivanja: 08.09.2022.