Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jadran Krnajski: Linija - izvor mogućnosti vizuelne igre

Izložba Jadrana Krnajskog u okviru doktorskog umetničkog projekta "Linija - izvor mogućnosti vizuelne igre u dvodimenzionalnoj površini figurativne slike" Izložba će biti otvorena u Galeriji FLU.


 


Jadran Krnajski se u okviru svog doktorskog umetničkog projekta bavi istraživanjem mogućnosti vizuelne igre u dvodimenzionalnom prostoru slike, koju omogućava linija, u figurativnom slikarstvu. Prostor u slici zauzima vrlo važno mesto u njegovom slikarskom radu, pri čemu je uvek predstavljen plitkom “scenografijom”, koja je jasno idejno definisana i precizno teritorijalno omeđena. Detalji koji naseljavaju naslikane scenografije su dugo birani i pažljivo razmeštani, zajedno čineći jedinstvenu zaokruženu celinu. Suština istraživanja je ostvarivanje iluzije dubine unutar plošnih slika, pri čemu se ističe prisustvo linije, kao likovnog elementa od posebnog značaja u slici.


Jadran Krnajskije rođen 1961. godine u Puli, Hrvatska. Završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, slikarski odsek, 1988. godine u klasi prof. Milice Stevanović. Zvanje magistra iz oblasti slikarstva, stekao je 1991. godine u klasi prof. Milice Stevanović. Trenutno je na doktorskim umetničkim studijama Fakulteta likovnih umetnosti. Radio je i u: - Centru za stvaralaštvo mladih, Beograd – Koordinator, autor i voditelj likovnih radionica za studente umetničkih akademija. - Centru za likovno obrazovanje, Šumatovačka, Beograd – direktor i profesor crtanja i slikanja. - Akademiji lepih umetnosti, Beograd – stručni saradnik u nastavi: Crtanja i slikanja, Likovne forme i Eksperimentalnih radionica. Član je ULUS-a od 1989. godine i u statusu je samostalnog umetnika. Član je i jedan od dvanaest osnivača CEDEUM-a, od osnivanja 1999. Izlagao je na 20 samostalnih i 56 grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu.


 



Datum objavljivanja: 29.03.2018.