Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ja nisam oslobodila Beograd, Milice Rakić i Konstantina Popovića

Izložba „Ja nisam oslobodila Beograd“ Milice Rakić i Konstantina Popovića UK Parobrod, 20 – 31.oktobar 2017.


 


Koristeći arhivski postupak kao umetnički postupak, umetnica kroz pronađene zabeleške, crteže i fotografije Konstantina Popovića stvara arhiv doživljenog, preispitujući odnos prema prošlosti, kulturi i istoriji. Izložbeni prostor postaje arhivsko svedočanstvo u kome zvanični istorijski original kroz umetničku intervenciju postaje kopija koja nije predstavljena kao inferiorna već poboljšana verzija originala i koja kao takva čini da im se poetike dodiruju, ukrštaju i poklapaju. Čitava izložba predstavlja zapravo jednu ambijentalnu instalaciju u kojoj se prepliću prošlost i sadašnjost kroz umetničku intervenciju autorke izložbe Milice Rakić.



Milica Rakić (1972) doktorant Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Član je ULUSa i Komunističke partije Jugoslavije, u statusu samostalnog umetnika. Predstavila je svoje radove na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica nagrade Udruženja likovnih umetnika Srbije za grafiku Zlatna igla. U svom radu ispituje način na koji jezik i kultura oblikuju lični identitet.



Konstantin Popović (1908 - 20.oktobar 1992) jedan je od osnivača beogradske nadrealističke grupe, publicista, književnik, general, istaknuti diplomata, politički i državni funkcioner socijalističke Jugoslavije. Odlikovan je Ordenom slobode, Ordenom ratne zastave, Ordenom partizanske zvezde sa zlatnim vencem, Ordenom za hrabrost, Ordenom narodnog oslobođenja prvog reda i Ordenom Suvorova prvog i drugog reda.


 



Datum objavljivanja: 16.10.2017.