Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izvorna istina Crno-Belog

Izložba "Izvorna istina Crno-Belog" predstavlja pogled na zbirku holandske i flamanske grafike iz Narodnog muzeja u Beogradu. Atrijum Narodnog muzeja u Beogradu, 18. maj – 19. jun 2011.


 


Ovom izložbom se našoj publici prvi put predstavlja reprezentativan izbor od 45 grafičkih listova holandskih i flamanskih umetnika koji su stvarali u vremenskom rasponu od 16-og do 18-og veka. Ovi veliki autori bili su kreatori i začetnici umetnosti grafike, ali u isto vreme i najbolji predstavnici svojih epoha u slikarstvu. Hronološki, izložba započinje radom renesansnog majstora Luke van Lajdena, a zatim slede najznačajniji grafičari perioda manirizma, kao  što su Henrik Golcijus i Johan Sadeler. Većina radova nastala je u epohi baroka. Među njihovim autorima najslavniji je, nesumnjivo, Rembrant van Rijn, čija su dela „Autoportert sa osmehom“, „Torbar“ i „Ecce homo“ nastala u njegovim ateljeima u Lajdenu i Amstredamu između 1620. i 1630. Pored Rembranta, na izložbi će biti prikazani radovi Adrijena van Ostadea, Jana van de Veldea, Nikolasa Berhema, Jana Bota i drugih. Tematski, izložba obuhvata istorijske kompozicije, religiozne, žanr scene i pejzaže.



Kolekcija holandske i flamanske grafike formirana je otkupima iz privatnog vlasništva od pedesetih do sedamdesetih godina prošloga veka.


 



Datum objavljivanja: 12.05.2011.