Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izvori magije Miloša Nicića

Galerija SKC Novi Beograd u godini veka stripa i 6. međunarodnog salona stripa, prvi put otvara izložbu stripa jednom mladom afirmisanom autoru. Otvaranje je u četvrtak, 9. oktobra u 19h.

 


Miloš Nicić je rođen u Beogradu, 1974. godine. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu na smeru za informatiku i statistiku. Trenutno radi u Visokoj turističkoj školi kao stručni saradnik, na predmetu Informatika u turizmu, Osnovi računarstva i Elektronski marketing. Stripom i ilustracijom je počeo da se bavi tokom studija, kada počinje aktivno da posećuje Školu stripa "Đorđe Lobačev", koju vodi Vlada Vesović. Ilustracije i stripove je radio za časopis "Strip Pressing", igru "Izvori Magije", strip zbirku "Postelja od gloga" i nekoliko on-line projekata. Pretežno radi u digitalnoj tehnici. Učestvovao je na nekoliko izložbi u okviru Škole stripa, na Zlatnom peru 2005, Međunarodnom salonu stripa u Beogradu, Leskovačkim strip susretima, itd. Nagrade: Leskovački strip susreti 2004. - nagrada za najbolju ilustraciju, Međunarodni salon stripa u Beogradu 2003. i 2007. - Nagrada sponzora za strip.


 "Postoje i drugi svetovi osim ovog. Svetovi magije, svetovi visoke tehnologije...Nazovite ih maštom, snovima ili paralelnim univerzumima. Naseljavaju ih stvorenja svetlosti i tame, a njihova konačna borba van ovog vremena i prostora, njihov Armagedon, njihov Ragnarok, odjekuju u tami između svetova.

 Prepoznajem ih sve. Vilenjake Tuata de Danana, vitezove Kamelota, bogove Azgarda, pešadijske trupe u svojim anti-grav borbenim odelima. Svetovid vitla svojim dvoseklim mačem, dok hiper aktivni data strimovi bacaju mutno svetlo na osvajače kiperprostora.




Hiljadu puta se Van Helsink suočio sa Vampirom, hiljadu puta je Grendel poražen, hiljadu puta je Bardova crna strela pronašla put do zmajevog srca. I još bezbroj puta će to učiniti. Postrojeni su, milioni i milijarde duž linija alternativnih realnosti, toliko njih, a ipak samo jedan. Večiti Heroj i večiti Protivnik.

Dok slikam njihove portrete, dok pričam njihove priče, volim da zamišljam sebe kao Tomasa Pesnika, koji je u noćima pred Samhan slobodno lutao drugim svetovima tražeći inspiraciju. Osmehuješ li se meni vilo Auen? Hoću li se pred sjajem zvezda okrepiti na izvorima planine Helikon?

              Herojska potraga se nikada ne okončava. A ja nastavljam da sanjam."

                                                                                                                                    

                                                                    Miloš Nicić

            

                   


 


 


Datum objavljivanja: 07.10.2008.