Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izvan granica. Poimanja nizozemske grafike

Narodni muzej u Beogradu i Katedra za nederlandistiku Filološkog fakulteta u Beogradu imaju čast i zadovoljstvo da Vas pozovu da prisustvujete Međunarodnoj konferenciji "Izvan granica. Poimanja nizozemske grafike", 21 – 22. oktobar 2019.

 



 


Umetnost grafike sjedinjuje različite sadržaje i vidove kulture u kojoj nastaje. Grafika je medij složenog značenja koje se gradi na uzajamnom odnosu sa slikarstvom, ali i drugim umetnostima, književnošću, muzikom, teatrom. Istovremeno, ona prevazilazi samu umetničku pojavnost i prodire u sisteme privrednog i društvenog delovanja, pre svega trgovinu i komunikaciju.

Nizozemska grafika predstavlja paradigmu sveobuhvatnog značenja ovoga medija. Uspostavljena na bogatoj i dinamičnoj produkciji u promenljivim istorijskim uslovima, u rasponu od petnaestog do sedamaestog veka, ona odražava duhovnu, intelektualnu i društvenu klimu Nizozemske, koja je bila specifična u odnosu na druge oblasti Zapadne Evrope. Nizozemska grafika imala je uporište u građanskom društvu, koje je sa jedne strane obezbeđivalo stabilnu potražnju, a time i produkciju, a sa druge strane je doprinelo bogatstvu njenog sadržaja. Ova grafička produkcija pokazala je u punom smislu sposobnost da zadobija različite oblike, od umetničko-estetičkog do dokumentarnog i informativnog. 

Beogradska konferencija želi da sagleda nizozemsku grafiku kao fenomen rane moderne, kao krajnje mobilno sredstvo koje funkcioniše na principima estetičke, društvene i kulturološke komunikacije. Ukazujući na slojevitost njenog značenja, nizozemsku grafiku sagledavamo sa dva aspekta: intermedijskog (unutar opšteg polja umetnosti) i društvenog, u kome dolazi do širenja njenog značenja.  



21. oktobar 9:00 - Atrijum Narodnog muzeja u Beogradu

22. oktobar 10:00 - Srpska akademija nauka i umetnosti, I sprat, sala br. 2



Za prisustvovanje na konferenciji potrebno je da se najkasnije do 18. oktobra prijavite na mejl: konferencija@narodnimuzej.rs

U prijavi bi trebalo da pošaljete sledeće informacije: ime i prezime i instituciju/fakultet.



Organizacioni komitet Konferencije:

Prof. dr Jelica Novaković, Filološki fakultet u Beogradu

Dr Dragana Kovačić, Narodni muzej u Beogradu

Gordana Grabež, Narodni muzej u Beogradu

Jelena Dergenc, Narodni muzej u Beogradu

Jasmina Novaković, Narodni muzej u Beogradu             


    



Datum objavljivanja: 14.10.2019.