Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba Željka Đurovića

Izložba crteža, grafika i slika mr Željka Đurovića, otvara se u subotu, 8.juna, u 20 sati u Galeriji „Hexalab“ u Beogradu.


 


Koncipirano kao izbor iz opusa, ovo Đurovićevo samostalno predstavljanje, publici na uvid nudi preko 20 značajnih radova velikog formata, iz koga se jasno mogu sagledati sve odlike njegovog osebujnog, upečatljivog i krepkog dela, utemeljenog na briljantnoj manuelnoj veštini crtanja i bojenja, snažno oslonjeno na realističko islikavanje, jasnoću i detalje.  U pitanju je  umetnost figurativnog usmerenja i snažnog ekspresivnog naboja, prožeta naglašenim nadrealnim elementima i fantastikom. Barokne forme, jarke boje, zatvorene mnogolike mitološke kompozicije, nabijena emotivna građa, osobena sugestivnost, senzualnost aktova, snažni svetlosni kontrasti, iluzija dubokog prostora,  naracija, ekspresija, ornamentika, dekoracija, senzualnost i spektakularnost,  sve su to suštinski važni elementi Đurovićevog dela koje nije njihov zbir, već eklektička sinteza, nova umetnička jedinica čija je egzistencija izvan realnosti.


Reč je o slikarstvu barokne pokrenutosti i neumerenog bogatstva i raskoši jarkih boja, usmerenom ka spoljašnjim bogatim kompozicijama bajkovitih, alegorijskih i mitoloških tema. Sve se na ovim intrigantnim slikama preliva i stapa u okrilju iluzije, kao da se mešaju stvarnost i naslikano, uznemireni i spleteni vrtlogom likova i rastinja koji se uzdižu ka beskonačnosti. Sve pulsira bezgraničnim životom, violentnom strastvenošću, libidnim nabojem i iskonskom žudnjom za opstankom.



Željko Đurović je rođen 1956. godine u Danilovgradu, gde je završio osnovno i srednje školovanje. Studije slikarstva i postdiplomske studije okončao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a, Ex-libris društva Beograd,  internacionalne grupe umetnika Figuration Critique i grupe Ange Exquis, Francuska. Radi kao vanredni profesor na predmetu crtanje i slikanje na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Željko  Đurović je do sada priredio više od trideset samostalnih izložbi i učestvovao je na oko 300 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnik je likovne kolonije RTS-a na Zlatiboru. Njegovi radovi – crteži, grafike i slike – nalaze se u zbirkama Narodnog muzeja Beograd, Narodnog muzeja Kragujevac, Internacionalnog muzeja za fantastičnu umetnost zamka Grije u Švajcarskoj, Internacionalnog muzeja ex-librisa, Italija,  kao i u brojnim privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu. Više puta je nagrađivan za mozaik, crtež, grafiku i slikarstvo.

                


Izložba će biti otvorena do 30.juna. 


 



                 


Datum objavljivanja: 05.06.2013.