Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba Vladimira Veličkovića

Publika u Cirihu će po prvi put imati priliku da u galeriji Thalberg vidi dela srpskog slikara Vladimira Veličkovića (1935), kao i da upozna samog umetnika na otvaranju izložbe. Veličković će ciriškoj publici prikazati crteže nastale u periodu između 2010. i 2018. godine.

 


Otvaranje izložbe: petak, 2. novembar u 18:00 h


Izložba će biti otvorena do 14. januara 2019. godine




Galerija THALBERG s ponosom predstavlja izložbu VLADIMIR VELIČKOVIĆ – RADOVI NA PAPIRU, jednog od najznačajnijih srpskih umetnika danas.


Vladimir Veličković rođen je 11. avgusta 1935. godine u Beogradu, gde je prvi put izlagao svoje radove 1951. godine. U istom gradu diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu 1960. godine i dobio ponudu za prvu samostalnu izložbu u Muzeju savremene umetnosti. Nagradu pariskog Bijenala dobio je 1965. godine. Naredne godine prešao je u Pariz gde i sada živi i radi. Velicković je u Parizu prvi put izlagao 1967. godine u Galerie du Dragon. Imenovan je za profesora na Nacionalnoj akademiji likovnih umetnosti (École nationale supérieure des Beaux-Arts) u Parizu 1983. godine, gde je predavao osamnaest godina. Oformio je fond Vladimira Veličkovića (Fonds Vladimir Velickovic pour le dessin) koji nagrađuje mlade srpske umetnike 2009. godine. Član je Srpske akademije nauka i umetnosti, Francuske akademije lepih umetnosti (Academie des Beaux-Arts, Institut de France), kao i Makedonske akademije nauka i umetnosti. Nosilac je počasnog francuskog Ordena umetnosti i književnosti (Ordre des Arts et des Lettres), kao i ordena Legije časti (Ordre National de la Légion d’honneur).


 


 


 


Datum objavljivanja: 20.10.2018.