Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba u NBS

Devet godina je prošlo od stalnog izlaganja arheoloških zbirki Narodnog muzeja. Samo u posebnim, retkim, prilikama publika u Beogradu može da se upozna sa najvećim vrednostima Narodnog muzeja. Izložba Tajna Lepenskog vira može se pogledati u Narodnoj banci Srbije od 10. maja.


 


Tematska izložba TAJNA LEPENSKOG VIRA predstavlja deo nalaza sa jednog od najznačajnijih praistorijskih lokaliteta Evrope – najznačajnije i najvrednije nalaze skulptura Lepenskog Vira, preko 9000 godina stare. Višestruka su tumačenja ovog lokaliteta, prepoznatog i kao stanište i kao svetilište.


Unikatne skulpture Lepenskog Vira, sažimaju na najbolji način različitost našeg razumevanja i čitanja nalaza iz Lepenskog Vira. Izložba omogućava njihovo sagledavanje ne samo kao umetnosti mezolita, već nudi i jedno moguće tumačenje ovih vrhunskih dela kao lika boga Sunca. Ovim susretom sa Rodonačelnikom, Praroditeljkom, Adamom, Vodenom Vilom, Hronosom, nudi se nov doživljaj arheologije i umetnosti, novo tumačenje začudnog Lepenskog Vira.


Izložba TAJNA LEPENSKOG VIRA plod je uspešne saradnje Narodnog muzeja u Beogradu i Narodne banke Srbije, u želji da vrhunsko kulturno nasleđe bude dostupno javnosti. Lepenski Vir jedan je od svetski najpoznatijih praistorijskih lokaliteta. Smešten na obali Dunava, u nekada gotovo nepristupačnom delu Đerdapske klisure, istraživan je kasnih 60-tih godina prošlog veka, kao deo velikih zaštitnih istraživanja povezanih sa gradnjom Đerdapske brane.


Niko nije očekivao da se ispod malog neolitskog naselja pronađu pažljivo planirani objekti, grobovi koji ukazuje na posebne rituale, obilje predmeta od kosti, roga i kamena, kao i monumentalne kamene skulpture. Dalja proučavanja pokazala su da Lepenski Vir može da se smatra centrom specifične i dugotrajne mezolitske kulture, 9000 godina stare, jedne od najsloženijih i najintrigantnijih evropskih kultura. Narodni muzej u Beogradu čuva zbirku Lepenskog Vira, a u Muzeju Lepenski Vir, kod Donjeg Milanovca, opština Majdanpek, sačuvani su otkriveni objekti, tokom izgradnje hidroelektrane Đerdap ugroženi vodama akumulacionog jezera, premešteni oko 100m severozapadno i na 30m višu kotu, dostupni za posetioce.


Skulpture su bile izlagane u okviru stalne postavke Narodnog muzeja i na povremenim izložbama, od koji je poslednja velika bila u Muzeju 1983. godine.


 



Datum objavljivanja: 02.05.2008.