Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba u Galeriji Haos

Jesenju izložbenu sezonu Galerija HAOS započinje izložbom mlade umetnice našeg porekla koja živi i stvara u Francuskoj. Reč je o Brankici Žilović Chauvain. Njena prva samostalna izložba u Beogradu, crteža vezom na platnu i crteža olovkom na papiru, otvara se 1. septembra u 20 sati.

 


Rođena  na Zlatiboru, 1974. godine. Od 1998 – 2002. studirala i diplomirala na  Školi lepih umetnosti u Parizu ENSBA-a (Beaux-Arts-u) u klasi profesora Vladimira Veličkovica i Dominique Gautier-a. Od 1994 -1998.  studira i apsolvira na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Gordana Nikolića i Mome Antonovića. Samostalno  izlože od 2004. uglavnom u Francuskoj a grupno od 2001. u Francuskoj i našoj zemlji. Dobitnica je nagrade za slikarstvo Antoine Marin 2004. godine.




Bogdan Pavlović u tekstu za katalog kaže: "...Veženje i tkanje su neke od osnovnih delatnosti i predstavljaju  identitet kraja iz koga je umetnica potekla, ali ona ne koristi kao inspiraciju njegove etnografske karakteristike i folklor koji su sigurno deo njenog kulturnog i vizuelnog nasledja. Pre bi se moglo reci da se Brankica izražava jednim univerzalnim jezikom u kome su konac i aplicirane tkanine samo sredstva za novi doživljaj jedne od centralnih tema istorije slikarstva kakva je pejsaž..." Dalje u tekstu, naslovljenom Arijadna u zemlji čuda, Pavlović dodaje: "... za razliku od Arijadne koja daje Tezeju končano klupko kako bi mu pomogla da reši misteriju lavirinta, Brankica koristi konac kao materijal za građu čudesnog lavirinta pejsažnih formi čija je osnovna funkcija evolucija i promena našeg vizuelnog iskustva."

Izložba je realizovana usaradnji sa Francuskim kulturnim centrom u Beogradu i trajaće do 25. septembra.


 


Datum objavljivanja: 27.08.2009.