Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba u Galeriji FLU

Od 26. januara do 5. februara , održaće se izložba vanrednih profesora Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Dragana Momirova i Miodraga Mlađovića u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53, Beograd.

 


Dragan Momirov


"Ako je Momirov svojim ranijim radovima doprinosio ugledu grafike kao ekskluzivnog, neponovljivog produkta umetnikove ruke koja je savladala sve tajne "plemenitog zanata", danas nam pokazuje onu drugu stranu grafičke umetnosti kojoj je svojsvena otvorenost, komunikativnost, rasprostranjenost, pa i masovnost.Radi se dakle o promeni umetničke ideologije. Momirova više ne interesuju istraživanja dubinskih narativnih slojeva, niti ga zaokupljaju velike tehničko-tehnološke preokupacije. Jednostavna struktura i čista organizacija priziva neka nova sazvučja-nema više onog potmulog i vrućeg pulsiranja iz dubine materije, već se sve dešava na površini sa koje nas osvaja, donekle hladna, severna svetlost, prostrta preko celog lista, nezavisna od hromatskih osobenosti dekorativnih, čistih, ravno obojenih površina."


 


Miodrag Mlađović


"Najnoviji ciklus radova Miodraga Mlađovića pokazuje na široke mogućnosti izražavanja u klasičnim medijima kroz crtež, grafiku, do skulpture. Autor odabira asocijativne forme likovnog izražavanja, koncipirajući ih u celinu koju izvodi u nekoj od grafičkih tehnika. Mlađovićev stvaralački prostor obojen je snagom posebne vrste koja u formi ekspresivne gestualnosti ima za cilj neprekidnu metamorfozu objekata koji prelaze u određene određene poetske simbole i znakove.Linija je dominantna i diktira promenu materijala i sve tehnološke mene kroz koje je autor prolazio od klasičnog crteža, grafike do objekta shvaćenog kao prostorni crtež."


Iz Ocene rezultata umetničkog/naučnog rada kandidata na konkursu za izbor u zvanje vanrednog profesora


 


Datum objavljivanja: 23.01.2009.