Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba u FKC-u

Izložba Francusko - srpska saradnja u oblasti arheologije biće otvorena u Francuskom kulturnom centru od 25. marta, 2008. godine. Francusko-srpska istraživanja u oblasti arheologije započeta su sedamdesetih godina 20. veka i traju do današnjih dana.

 


Poslednjih sedam godina traje višesmerna i višeslojna saradnja između Francuskog kulturnog centr u Beogradu i Odeljenja za preventivnu zaštitu Dijana, Narodnog muzeja u Beogradu. Francuski kulturni centar u Beogradu i veći broj institucija i stručnjaka u Francuskoj prepoznali su činjenicu da „male sredine i sistemi“ kao što je Dijana, uz odgovarajuću međunarodnu podršku mogu uspešno rešavati svoje nagomilane probleme. Oni su razumeli način na koji zaštitu baštine usmeravamo u pravcu evropskih strategija, kako opšte globalne kontekste koristimo i prilagođavamo našim interesima, dajući im tako nova tumačenja i značenja.


Tesna saradnja Dijane sa institucijama i profesionalcima iz Francuske je u velikoj meri pomogla da Narodni muzej još jedanput u svojoj dugoj istoriji pokaže da fleksibilno i pragmatično reaguje na savremene sveobuhvatne potrebe zaštite baštine. Ova nacionalna institucija je danas regionalni lider i oslonac primene savremenog koncepta integrativne zaštite. Francuske institucije zaštite su doprinele sazrevanju generacije konzervatora u Dijani, koja se stalno usavršava i kvalitetno i naporno radi. To je danas formirana i definisana grupa mladih stručnjaka sa novim pristupom u organizovanju sistema brige za baštinu. Oni su doprineli da ideja o preventivnoj konzervaciji, kao kompleksnoj i kompletnoj brizi za kulturno nasleđe, i kao interdisciplinarnom metodološkom postupaku zaštite, predstavlja istinski doprinos unapređenju struke i konzervatorske profesije.


Institucionalna primena preventivne zaštite strateški postavlja mesto Narodnog muzeja u evropskoj muzeologiji. Razvoj ideje o preventivnoj konzervaciji učinio je da se Dijana prepoznaje i od strane značajnijih institucija zaštite u svetu, posebno onih iz Francuske, kao jedan od regionalnih lidera primene novog teorijskog i praktičnog pristupa brige za baštinu.


 


Datum objavljivanja: 21.03.2008.