Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba slika Petra Lubarde u Nišu

U četvrtak 24. jula u Paviljonu u Tvrđavi s početkom u 20 sati, otvaranje izložbe slika Petra Lubarde iz fonda Narodnog muzeja u Beogradu. Ovom izložbom grad Niš i Galerija savremene likovne umetnosti se pridružuju obeležavanju stogodišnjice Lubardinog rođenja.

 


Ovom izložbom grad Niš i Galerija savremene likovne umetnosti se pridružuju obeležavanju stogodišnjice Lubardinog rođenja.


Izložbu čine 23 slike nastale u periodu od 1926 do 1950. godine, koje pripadaju ranoj fazi umetnikovog stvaralaštva a čuvaju se u fondu Narodnog muzeja u Beogradu. Slike su raznovrsnih žanrova: scene i prizori iz Pariza, portreti, mrtve prirode i pejzaži Crne Gore.


Izložba pruža uvid u postepeni razvoj individaulnog stila, od prvih slika rađenih u fovističkom duhu, preko postfovističkih rešenja, zaokreta ka ekspresiji materije i insistiranju na grafizmu do rasvetnjavanja palete, slojevite ali ne i pastuozne fakture, usplahirenih ili blago geometrizovanih oblika.


Izložba sadrži i nekoliko antologijskih dela kao što su Zaklano jagnje, Početak zidanja mosta na Zeti, Okolina Cetinja i naročito Kamena pučina.


Izložbu koja traje do 21. avgusta će otvoriti Tanja Bošnjak - muzejski savetnik u Narodnom muzeju u Beogradu i Dragoslav Ćirković - predsednik opštine Medijana.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


Više o umetniku


 


Datum objavljivanja: 21.07.2008.