Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Izložba slika Pavla Vasića

Večeras će u Zamku kulture, najreprezantivnijem sačuvanom objektu graditeljstva Vrnjačke Banje, biti otvorena izložba slika, crteža i akvarela Pavla
Vasića iz fonda Narodnog muzeja u Beogradu.

 


Zainteresovani posetioci će u Vili Belimarković tokom septembra biti u prilici da se razgledanjem čak 74 dela upoznaju sa bogatim opusom ovog umetnika. 


Vasić je bio umetnik širokog obrazovanja, slikarstvo je učio u Umetničkoj  školi u Beogradu i u ateljeu J. Bjelića, završio je prava, a posle rata i istoriju umetnosti u Beogradu.  Tokom života se bavio likovnom kritikom, slikarstvom, a bio je i vrsan ponavalac istorijskog kostima, te ne čudi činjenica da je Pavle Vasić bio uvaženi profesor na Odseku za kostim akademije primenjenih umetnosti, Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulzteta u Beogradu, Muzičkoj akademiji i Akademiji dramskih umetnost. Boraveći tridesetih godina 20. veka u Parizu postao je i u svom umetničkom izrazu do kraja ostao, pristalica francuske škole i  figuralnog slikarstva, guste paste i kompaktne kompozicije.


Izložbu će otvoriti, muzejski savetnik Ljubica Miljković, autor izložbe i kustos Zbirke jugoslovenskog slikarstva XX  veka Narodnog muzeja u Beogradu.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


 


Datum objavljivanja: 02.09.2008.